Blodgivare räddade Anders liv

"Nu, efter fem år, är jag helt frisk"

År 2013 fick Anders Örtelius beskedet att han hade leukemi. Nu fem år senare är han friskförklarad. Tack vare blodgivare och en stamcellsdonator klarade han den tuffa behandlingen och är årets ambassadör för Blodomloppet i Umeå.

Anders har alltid sett sig själv som en frisk och aktiv person som gillar gympa och golf. December 2013 fyllde han 60 år och skulle fira det med en golfresa till Sydafrika. Några veckor innan resan blev han förkyld. Tiden gick och resan närmade sig, men förkylningen ville inte släppa så han sökte vård. När provsvaren kom tillbaka fick han veta att han hade leukemi, en form av blodcancer.

– När jag fick beskedet snurrade allting och jag tänkte ”Jaha, det var det det”. Men efter att ha pratat med min läkare som berättade att det finns en behandling fick jag hopp, säger Anders Örtelius.

Resan ställdes in och istället påbörjade han en sex månaders cytostatikabehandling på hematologen vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

– Behandlingen var tuff och dödade alla sjuka cancerceller. Men den påverkade också min benmärg som ska producera nya blodkroppar, vilket innebar att jag behövde många påsar blod för att överleva, berättar Anders Örtelius.

Behövde blod under behandlingen

Efter några veckor var benmärgen återställd och då var det dags för nästa omgång i behandlingen, vilket krävde ännu fler blodtransfusioner. Det här pågick under ytterligare fyra månader. Efter den sista behandlingen fick Anders även en transplantation av friska stamceller från en ung tysk donator eftersom det inte fanns någon matchande donator i Sverige.

– Nu, efter fem år, är jag helt frisk. Efter två år släpptes sekretessen om min donator och jag åkte till Tyskland och träffade honom förra året. Det var ett helt fantastiskt möte! Tack vare vår fantastiska sjukvård, alla blodgivare och min donator är jag helt återställd och kan leva ett aktivt liv igen, säger Anders Örtelius.

Ambassadör för Blodomloppet

I år var Anders ambassadör för motionsarrangemanget Blodomloppet i Umeå tisdag den 21 maj på Skeppsbron. Han kvar på plats under kvällen och stod bredvid blodbussen tillsammans med Blodsjukas förening. Då fanns det möjlighet att prata med honom och ställa frågor.

– Blodgivning kan bli så anonymt. Jag tycker att det är viktigt att lyfta fram de som får hjälp av blodgivarnas osjälviska och livsviktiga donation. Utan blodgivare skulle inte vården fungera, säger Anders Örtelius.

Blodcentralen fanns på plats

Blodcentralen och blodbussen finns på plats och alla som ville kunde passa på att anmäla sitt intresse för att bli blodgivare.

– Blod är en färskvara som ständigt behöver fyllas på, därför kan det aldrig bli för många blodgivare. Att ge blod räddar liv, säger Harriet Söderlund, biomedicinsk analytiker på blodcentralen vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Blodomloppet som uppmärksammar vikten av att ge blod är blodcentralens största kampanj för att värva nya blodgivare och viktig för att nå ut med information om blodgivning.

Den som redan är blodgivare och deltar i loppet får en extra gåva och kan hämta den i blodcentralens tält i Broparken eller på Skeppsbron.

– Vi vill passa på att hylla alla våra blodgivare som ser till att det finns blod vid operationer, olyckor, förlossningar och som behandling vid olika sjukdomar, säger Anne Marie Österdahl, sjuksköterska på Blodcentralen vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Dela gärna!
  •  
  •  
  •