Drabbades av Parkinsons sjukdom för nio år sedan: ”Träningsmetoden får mig att dansa”

EMS-träning aktiverar upp till 90 procent av kroppens muskler samtidigt

Kajsa och Ulf har blivit goda vänner genom träningen

Ulf Eliasson drabbades av Parkinsons sjukdom för nio år sedan. Han har tränat EMS hos X-shape Fitness sedan i somras och känner att han mår bättre och har blivit starkare sedan han började träna.

– Kolla nu hur han rör sig efter ett pass, du har ju inga skakningar alls nu Uffe, skrattar Kajsa Bäckström, vd X-shape Fitness och Ulf Eliasson som just kört ett EMS-pass replikerar blixtsnabbt:
– Är du stel fixar du det med el.

Ulf Eliasson blev diagnostiserad med Parkinsons sjukdom för nio år sedan. Han har tvingats gå från ett aktivt, rörligt liv till ständiga sjukhusbesök och skov som påverkat hans liv dramatiskt.

Kroppen reagerade väldigt bra första gången. Det kändes som att den vaknade till liv och jag märkte resultat efter bara några gånger

– Det började med kramper i handen där jag trodde att en nerv var i kläm så jag gick till vårdcentralen och fick en remiss till en ortoped. Sen blev det snabbt neurolog och så fick jag diagnosen.

Sjukdomen har blivit värre på senare år och Ulf, som jobbat i klädbranschen som säljare i 22 år och bland annat blivit utsedd till NK:s bästa säljare, är nu förtidspensionär.

I våras blev han tipsad om EMS-träning.

– Det var en kompis som går hos X-shape Fitness som sa att det här skulle passa mig perfekt.

Sagt och gjort. Ulf bokade en tid för att provträna.

Reflexerna fungerar som vanligt så en uppvärmning kan bestå av att kasta boll med varandra

– Det var väldigt spännande, det är ju ett ganska nytt koncept. Jag är van att gå på gym, men det här var något mycket bättre. Här fick jag vara privat och slippa att folk glor.

På X-shape Fitness tränar max två personer åt gången och det finns alltid minst en certifierad EMS-instruktör på plats.

– Kroppen reagerade väldigt bra första gången. Det kändes som att den vaknade till liv och jag märkte resultat efter bara några gånger. Jag fick större biceps, midjeomfånget minskade och jag fick bättre hållning. Jag känner mig mycket starkare. Min neurolog har uppmuntrat mig till att träna, säger Ulf.

– Jag såg verkligen skillnaden, när Uffe kom till mig första gången så hade han mycket skakningar och stapplade nästan in, direkt efter första passet så rörde han sig så smidigt utan skakningar, fyller Kajsa i.

Det händer att Ulf tar några danssteg under passet

– Ja, det minns jag. Jag kommer ihåg att jag sa ”titta jag kan dansa”.

Något som passat Ulf väldigt bra är att han kan välja intensitet på träningen och när det var riktigt varmt i somras och han, på grund av sjukdomen, kände sig slut i kroppen kunde han välja att ta massage i dräkten.

– Stressen påverkar negativt och då har det varit fantastiskt tryggt och skönt att komma hit för massage, jag kan verkligen slappna av då och det här är som en liten oas bort från det jobbiga. Det är så skönt att bara få vara sig själv.

När jag frågar honom vad det värsta med sjukdomen är svarar han:

– Att man vill så mycket men kroppen inte svarar. Jag brukar jämföra det med en riddare som är i en rostig rustning, inuti vill och kan man men det går inte. Det är enormt frustrerande.

Han lutar sig fram för att ta en klunk kaffe och demonstrerar vad han menar.

– Det är dålig mottagning mellan hjärna och leder. När jag ska göra saker måste jag tänka ordentligt och anstränga mig. Reflexmässigt är jag snabb, säger han.
– Ja, som när vi kastar boll, fyller Kajsa i.
– Det är en övning som vi kört i dräkten där Uffe är överlägset bättre än mig på att fånga bollar,

När Ulf har en dålig dag kan han ta massage i dräkten, Kajsa gör honom gärna sällskap för lite härligt småprat

Jag får vara med på ett träningspass som avslutas med massage och det märks att Ulf och Kajsa har kommit varandra nära under de 15 sessioner som de träffats.

– När du har varit här och tagit massage får jag ofta plocka glitter från mattan, skrattar Kajsa.

För så är det, livet består av lika delar sött som surt, glitter och blötsnö. Och ibland kan el göra att livet känns lättare.

 

OM PARKINSONS SJUKDOM

Parkinsons sjukdom är en kronisk neurologisk sjukdom. Det går inte att bli frisk från sjukdomen, men det finns olika behandlingar och läkemedel som kan minska besvären.

Dopamin är en signalsubstans som hjärnan använder för att skicka signaler mellan hjärncellerna. Vid Parkinsons sjukdom förstörs cellerna som tillverkar dopamin. Hjärnan får då svårare att kontrollera de nervsignaler som styr kroppens rörelser. Orsaken till sjukdomen är inte helt klarlagd. (Källa: Vårdguiden)

OM EMS

EMS står för elektrisk muskelstimulation. EMS-träning är en av världens mest effektiva träningsmetoder och det snabbaste sättet att bygga muskler på.
EMS-träning aktiverar upp till 90 procent av kroppens muskler samtidigt, så att kunderna får samma resultat efter 20 minuter som när de tränat i flera timmar på ett traditionellt gym. Under ett pass kan kunden spänna sina muskler upp till 18 gånger mer än vad kroppen själv kan åstadkomma. EMS kan även användas som rehabilitering då de elektriska impulserna arbetar direkt med musklerna så att leder och ligament inte överbelastas. Då det också finns inbyggda elektroder längs ryggraden i träningsdräkterna så kommer vi åt muskler som är svåra att nå med traditionell styrketräning. Även blodcirkulation i muskler och bindväv ökar med EMS.
EMS är helt enkelt en smartare träningsmetod. Läs mer på xshapefitness.se

OM X-SHAPE

X-shape Fitness startade i februari 2016. I dag finns en studio i Vasastan och en på Östermalm. X-shape har även en mobil studio som utgår från huvudkontoret på United Spaces i Stockholm, Snart öppnar ännu en studio i Solna. Alla studios har fullservicekoncept där träningskläder, handduk, duschartiklar och funktionsdryck ingår. X-shape Fitness söker franchisetagare över hela Sverige.

Träningen går att få på recept och rabatteras då av X-shape Fitness själva. I framtiden hoppas de kunna få träningen helt subventionerad.

Läs mer på xshapefitness.se

 

Dela gärna!
  • 806
  • 59
  • 32