En av vårdens historiska hjältinnor: Irena Sendler

Inte mindre än 2 500 barn räddades ur gettot

Irena Sendler 1944

Irena Stanisława Sendler, eller Irena Sendlerowa, född Krzyzanowska 15 februari 1910 i Warszawa, död 12 maj 2008 i Warszawa, var en polsk sjuksköterska och socialarbetare som räddade 2 500 barn från Warszawas getto under andra världskriget.

När hon intervjuades på det ålderdomshem i Warszawa, där hon som 92 åring bodde de senare åren i sitt långa liv, berättar hon att föräldrarna frågade vad fanns det för garantier:

– Och jag måste naturligtvis svara, att det inte fanns några.

-Ibland ville pappan sända iväg barnet men inte mamman, mindes Irena. Eller mormodern men inte farmodern. Och barnet skrek och grät av rädsla och förtvivlan. Att tveka kunde bli ödesdigert, eftersom hela familjen kunde transporteras till förintelselägren Treblinka eller Auschwitz dagen därpå, berättade Irena.

De judiska barnen gavs sömnmedel och sedan stoppades de i säckar. Ingen tysk vågade komma nära och kolla – de var paniskt rädda för smitta. Säckarna lastades på kärror som sedan kördes ut ur gettot. Ett annat sätt var att placera en kartong under sätena på en spårvagn, vars förare var med i motståndsrörelsen. Genom det avspärrade området gick nämligen, egendomligt nog, en vanlig spårvägslinje.

En tredje utväg var att smuggla barnen genom kloakerna, en flyktväg som också användes under Warszawaupproret 1944

De barn som räddades sändes till olika institutioner och kloster och fick nya namn. De smugglades ut i lådor från gettot och till landsbygden där barnen fick nya identiteter och bodde hos familjer. Barnens identitet skrev hon ned på papperslappar som hon sedan stoppade i glasburkar och grävde ned i sin trädgård. På så sätt kunde många familjer återförenas efter kriget.

Inte mindre än 2 500 barn räddades ur gettot och även om de flesta barn som Irena Sendler smugglade ut ur gettot sorgligt nog aldrig återfann sina föräldrar höll sedan dess kontakten med många av dem hon riskerade livet för, men Irena själv var angelägen om att även framhålla att hon hade tio  duktiga kvinnliga medhjälpare.

Att de överhuvudtaget lyckades komma in i området, som bevakades av beväpnade tyska vakter, berodde på faran för en tyfusepidemi.  

Irena och de andra, som var sjuksköterskor, fick tillåtelse att i en ambulans ta in desinfektionsmedel och  samla ihop och föra ut liken. Sköterskorna  tillhörde organisationen Zegota, Rådet för hjälp till judarna.
1943 blev hon påkommen och arresterades av Gestapo. Trots förhör och tortyr förrådde hon ingenting och dömdes till döden av nazisterna.

 Men när jag skulle föras till avrättningen, sade officeren som vaktade mig:

– Spring! Han hade blivit köpt av motståndsrörelsen.


1965 blev hon förärad en medalj Rättfärdig bland folken och blev senare hedersmedborgare i Israel. 2007 utsågs hon till nationalhjälte i Polen, och nominerades samma år till Nobels fredspris. Priset gick dock till miljöaktivisten och förre amerikanska vicepresidenten Al Gore.

Dela gärna!
  • 210
  • 7
  • 2