Fredagshälsningen: Martin Lidberg

"Men ännu viktigare så gör ni ett fantastiskt arbete när vi alla är sjuka"

Martin Lidberg är en av Sveriges bästa brottare genom tiderna. Han har tagit hem både EM- och VM-guld följt av det berömda segerstråket genom programmen Mästarnas Mästare, Let’s Dance och Superstars. Martin är även en framgångsrik affärsman. Han är även certifierad fystränare, mentalcoach och är en mycket eftertraktad inspiratör, via sina föreläsningar och inspirationspass.

Martin har även författat boken ”Din personlige tränare” och målsättningen med Martins senaste bok är att inspirera det svenska folket till att värna om sin kropp och hälsa. Idag hjälper han både företag och människor till att må bra och till att prestera på toppen av sin förmåga.

När Medjobb frågade Martin om han kunde ställa upp på en fredagshälsning till den härliga vårdpersonalen i Sverige tvekade han inte en sekund. Ödmjukt och hjärtligt bokade han in en tid direkt.

Hej Martin, du uppnådde din pojkdröm – du blev världsmästare i brottning. Utifrån din egen karriär, vad var det som ledde dig dit?

-Det är såklart väldigt många olika faktorer som bidrog till mina framgångar på brottarmattan. Men jag hade ett tydligt mål och var beredd att kämpa hårt och fokuserat under många år för att uppnå detta. Jag hade också föräldrar, tränare och ledare som stöttade och trodde på mig vilket var en viktig del för att lyckas, säger Martin Lidberg

När man är på väg mot toppen kan det ju finnas mentala och externa hinder på vägen, hade du sådana hinder, vilka var de och hur tog du dig vidare?

-Jag stötte på många hinder på vägen mot mina mål inom idrotten Jag hade som många andra hjärnspöken som jag behövde övervinna och därför arbetade jag mycket mentalt. Dessa mentala förberedelser medförde att jag fick ut ännu mer av min kapacitet som idrottare.

Foto: martinlidberg.com

Det gav mig även personlig utveckling, formade mig som människa och inte bara som idrottsman.

-Jag hade även fysiska delar jag behövde förbättra och då främst min uthållighet. Jag kämpade även med att bli bättre på att toppa formen, detta utvecklade jag för varje år vartefter jag lärde mig mer om min egen kropp och mitt sinne. Även skador satte käppar i hjulen vid tillfällen.

-Men för varje motgång så lärde jag mig något nytt, reviderade min satsning och blev lite bättre för varje motgång, vilket ledde till att jag till slut blev bäst i världen i min idrott.

Vad har brottning lärt dig om livet?

-Idrottens skola har lärt mig så mycket om livet och format mig till den jag är idag. Man får inget gratis utan för att lyckas krävs hårt arbete, fokusering, hjärta och ödmjukhet oavsett dröm och målsättning.

Brottning är en sport med små medel och sämre ekonomiska villkor och jag har tävlat och tränat i länder där man kämpar för överlevnad. Därför har jag lärt mig att uppskatta det lilla i livet och behöver ingen lyx för att känna mig tillfredställd.

Idrotten har också lärt mig att respektera alla typer av människor, oavsett bakgrund och historia, säger Martin med stark inlevelse.

Du har även en son som är en framgångsrik fotbollsspelare och du har alltid stöttat honom vid sidan av fotbollsplan, både på träningar och matcher. Har du något tips till föräldrar vars barn idrottar och om vad man bör tänka på för att stötta när barnen får utöva något de älskar?

-Det är inte lätt att ge generella tips då alla barn har olika krav, förutsättningar och personlighet. Men jag tycker det är viktigt att barnen får hitta glädjen till idrotten och att man inte pressa sina barn, säger Martin.

-Lågan skall komma från barnet själva och dom ska få följa sitt eget hjärta och inte försöka uppnå sina föräldrars drömmar.

-Min egen son började med brottning precis som mig men sa en dag att han hellre ville spela fotboll som sina kompisar. Jag sa att du ska följa ditt hjärta och inte brottas för min skull.

-Vi åkte aldrig mer ner till brottningen och han fick följa sina egna drömmar. Om barnen själva vill satsa på en idrott så tycker jag ändå man ska ge sina barn dom bästa förutsättningarna för att lyckas utifrån den kunskap och kapacitet man besitter som förälder.

Har du något speciellt och positivt minne från sjukvården du gärna vill dela med dig av?

-I brottning händer det att man ibland råkar skalla ihop och spräcker upp sår i ansiktet.

Under en period hade jag otur och fick sy ihop både ögonbryn och ansikte vid flertalet tillfällen på södersjukhuset i Stockholm. Personalen på Södersjukhuset var alltid så trevliga och kände mig vid namn tillslut.

”Nu är Brottar-Martin här igen” brukade dom säga och skratta, säger Martin och skrattar också gott åt minnet.

Jag fick jämt den absolut bästa servicen från den härliga och glada personalen. Jag åkte tillslut ner med en mega-stor blombukett som jag gav till personalen.

Jag minns än i dag hur otroligt glada personalen blev. Det är ett bevis på hur små saker kan göra människor glada och att den energi man sänder ut är den man också får tillbaka.

Så det är ett starkt och härligt minne från sjukvården och all dess härliga personal som arbetar och sliter hårt för att vi ska få en så bra sjukvård som möjligt i Sverige.

Vilken är din fredagshälsning till sjukvårdspersonalen?

-Jag vill tacka för allt dom gjort för mig vid de tillfällen jag varit skadad och sjuk genom åren. Jag vill även att personalen skall veta att de har en stor del av alla idrottarnas framgångar i Sverige.

Men ännu viktigare så gör de ett fantastiskt arbete när vi alla är sjuka.

Så fortsätt göra det ni gör så fantastiskt bra.

Brottarkramar, Martin Lidberg

Vi tackar Martin, denna ödmjuka, härliga och inspirerande person, för att han tog sig tid till att hylla vårdpersonalen.

Dela gärna!
  • 34
  •  
  •