Fredagshälsningen: Sarah Sjöström

"Som dotter till en undersköterska vet jag vilket fantastiskt arbete ni gör - varje dag!"

I mars 2008 slog hon igenom. Blott 14 år gammal  vann hon EM guld på 100 meter fjärilsim och sedan dess vunnit otaliga brons och silvermedaljer samt 21 EM guld, 7 VM guld och ett OS guld samt är innehavare av sju världsrekord. Hon är även vinnare av Jerringpriset (2014 och 2015), Bragdguldet (2015 och 2017) utsedd till europas och världens bästa kvinnliga simmare och europas bästa kvinnliga idrottare (utsedd av all världens olympiska komitéer).

Det känns dock fel att kalla Sarah Sjöström en av de bästa kvinnliga idrottarna i världen, det av den enkla anledningen att hon utan tvekan är en av de absolut största idrottarna överhuvudtaget, ALLA kategorier, man eller kvinna.

Vad var det som fick dig att förstå varför du håller på med simning?

-Jag visste tidigt att jag ville bli simproffs. Vad det innebar förstod jag nog inte riktigt när jag var tio år gammal. Jag tänkte väl att man bli simproffs när man kvalar till SM. Vilket kanske man är, men det som drev mig var snarare att kunna ha något att utvecklas åt hela tiden. När jag hade klarat simma under en minut på 100 meter fritt för första gången, så blev det nya målet att simma under 55 sekunder, säger Sarah Sjöström.

Du är känd som en ödmjuk person. Jag vet till exempel att du även i en intervju satt med ett ägg du skulle äta och då kom en tiggare du utan tvekan gav ägget till.

Två av dina ungdomstränare, Johan Ekberg och Björn Tollerud har även hyllat dig och sagt: ”Sarah är en världsstjärna, bland de absolut största som finns bland idrottare i världen, men hon är så jordnära, Sarah är bara Sarah

Din far har även sagt ”Jag ville nästan hoppa ner från läktaren, springa fram och lyfta ner henne från startpallen för att hon skulle slippa all press.” när du redan i semifinalen hade slagit världsrekord.

Hur har dina tankar gått när du hamnade i den största hysterin gällande din simning och hanterade du den pressen?

-Jag har varit förberedd på att det kommer att hemskt att gå ut och ställa sig bekom startpallen. Jag vet att jag inte kommer att ”gå ut och njuta” precis inför en OS final när publik, media och jag själv förväntar mig en vinst eller medalj. När jag är ärlig mot mig själv så kommer det inte som en chock när jag går ut på arenan för att ”hantera pressen.”

 Vad kände du inom dig när du stod överst på pallen efter OS guldet i Rio, såg den svenska flaggan höjas och få höra den svenska nationalsången?

-Det kändes så overkligt. Tycker att det är svårt att beskriva känslor, men det blev en hel del glädjetårar, säger Sarah varmt.

Vad är enligt din mening det som skapar en elitidrottare?

-Det finns flera hundra faktorer såklart. Jag tror att något av det viktigaste är att man måste våga ta i och sticka ut om det är något man är bra på.

-Få inte dåligt samvete för att du sommar eller springer ifrån dina kompisar på tävlingar eller träningar. Varva dem så många gånger du kan bara! säger Sarah och skrattar.

Din mamma Jenny arbetar som undersköterska så du har en nära relation till vården. Har du själv något speciellt positivt minne från en situation i vården du skulle vilja dela med dig av?

Tyvärr är man ju oftast på sjukhuset när man har ont någonstans eller är sjuk, så det är svårt att komma på positiva minnen från sjukhusbesök. Men en stroy min mamma tycker är rolig att berätta är när jag ska testa hörseln när jag var liten, 7-8 år:

Läkaren: ”Tryck på knappen när du hör ett pip”

Sarah: ……

Läkaren: ”Tryck på knappen om du hör pipet Sarah”

Sarah: ”Aaaa….”

Läkaren: ”Hör du inga pip?”

Sarah: ”Jo…”

Läkaren: ”Men tryck på knappen då.”

Sarah: ”Aha…”

Så trög var jag som liten, avslutar Sarah och skrattar gott åt minnet.

Jättetack Sarah för att du mitt under internationella tävlingar utan att tveka tog dig tid att hylla vårdpersonalen och för videon med din fina hälsning till dem alla.

Dela gärna!
  • 95
  •  
  •