Kalix hyllas för utmärkt strokevård – igen

"Det handlar om vad vi gör med patienterna"

På bilden: Eva Olofsson (strokesjuksköterska), Agneta Granström (utvecklingssjuksköterska strokeenheten), Jeanette Asplund (undersköterska), Hannele Hjelm (Koordinator från Riksstroke), Maria Ribom (fysioterapeut). Foto: Region Norrbotten

För tredje året i rad får Kalix sjukhus ett hedersomnämnande för att ha strokevård som är i nationell toppklass. – Det är ett kvitto på att vi är duktiga på att ta hand om våra patienter genom hela vårdkedjan, säger strokesjuksköterskan Eva Olofsson.

Det är Riksstroke som åter igen har valt att prisa Kalix sjukhus. Riksstroke är ett kvalitetsregister som ska bidra till att strokevården håller hög och jämn kvalitet i hela landet. När Riksstroke utser bästa strokevården och vilka som får hedersomnämnande tittar de på hur väl olika sjukhus uppfyller de mål som finns för strokevård.

– Det handlar om vad vi gör med patienterna. Vilka läkemedel och behandlingar de får och vilka bedömningar som vi gör, säger Eva Olofsson.

När hjärnan har fått sig en törn och man fått en stroke är två saker viktiga – hur lång tid det tar innan man får vård och att rätt kompetens finns hos sjukvårdspersonalen som tar emot patienten. På Kalix sjukhus finns ett högfungerande team som tar emot strokepatienter från östra Norrbotten.

När det gäller neurologiska sjukdomar finns krav på att ett team bestående av flera yrkesgrupper ska ta hand om patienterna. För strokepatienter är det sjuksköterskor, undersköterskor, fysioterapeut, arbetsterapeut, kurator, logoped, dietist och läkare.

– Tack vare att vi har alla yrkesgrupperna i teamet kan vi se till att patienten får bra vård genom hela vårdkedjan. Det börjar med akutsjukvården och går via vård på vår strokeenhet till rehabilitering efteråt.

I förhållande till befolkningsunderlaget har östra Norrbotten flest antal patienter med stroke och tia i hela landet. Men vet invånarna i östra Norrbotten hur bra strokevården är på Kalix sjukhus?

– Vi kanske är lite dåliga på att berätta det här för patienterna. Vi hänger så klart upp diplomen på vårdavdelningen, men det är inget vi direkt pratar om.

Redan förra året konstaterade Ivo Savinc, neurolog vid medicinkliniken på Kalix sjukhus, att man var på god väg att placera sig permanent i toppligan av strokeenheter i landet.

– Vi är glada och stolta över utmärkelsen men den betyder inte att vi kan slappna av. Varje år ställs det hårdare krav på vården och vi måste arbeta hårt för att hålla samma höga kvalitet och klara av de utmaningar som finns, säger Ivo Savinc.

Priset delades ut i samband med Riksstrokes användardag.

Så skriver Region Norrbotten på sin webbplats.

Dela gärna!
  • 23
  • 7
  • 1