Läger skapar gemenskap för unga anhöriga till demenssjuka

"För många är det första gången de möter någon som upplevt samma sak"

Foto: Region Västernorrland

Helgen vecka 34 genomfördes ett läger för unga anhöriga till demenssjuka på Solbackens lägergård på Dekarsön utanför Örnsköldsvik. Deltagarna fick möjlighet att delta i olika föreläsningar och aktiviteter samt inte minst träffa andra i samma situation som de själva.

”Ni ledare ser verkligen när vi behöver prata med någon, då finns ni där direkt” och ”Jag har hittat hem” var några av deltagarnas omdömen. 15 unga vuxna mellan 18 och 35 år deltog i lägret.

– Vi har gett hopp till de här ungdomarna. De har fått lite verktyg för att klara av sin vardag, säger Ann-Marie Westerlund, länssamordnare Demens i Region Västernorrland.

Press och stress

Syftet med lägret är att stötta den här gruppen som ofta lever under stor press och stress då de dels ska ta hand om sin sjuka förälder och samtidigt fixa sin egen vardag med skola, jobb och kanske barn.

– De ska sköta ekonomi, handla, hjälpa sin förälder att komma ihåg att ta mediciner samtidigt som de ska ta ansvar för sjukdomsförlopp och läkartider. Många är också helt ensamma i det här. De har ingen hjälp från någon annan och ingen kunskap i sjukdomen eller vilken hjälp de har rätt till, säger Ann-Marie Westerlund.

Gemenskap

Under helgen har deltagarna kunnat delta i olika föreläsningar och aktiviteter som massage, zumba- och yogapass och fritt skapande. De har kunnat ställa frågor till läkare och vårdpersonal. De har också kunnat knyta kontakter och bryta den ensamhet som många av dem upplever.

– För många är det första gången de möter någon som upplevt samma sak. De kommer varandra jättenära och det är helt fantastiskt och underbart att se, säger Ann-Marie Westerlund.

Lägret har arrangerats på tre olika platser i Sverige i sommar med nationellt intag. Deltagandet i lägret är gratis då Alzheimerfonden, som finansierar verksamheten, står för både resa, kost och logi.

Dela gärna!
  • 7
  • 2
  • 1