Litauens ambassadör: Imponerande verksamhet i Region Jönköpings län

"Jag är väldigt imponerad av verksamheten i Region Jönköpings län, såväl hälso- och sjukvården, som tandvården och övriga delar"

Gunnar Lans, honorärkonsul för Litauen i Jönköping, Mia Frisk, regionråd, Algimantas Rimkûnas, Litauens ambassadör i Sverige, Carina Ödebrink, regionråd och regiondirektör Agneta Jansmyr möttes för att diskutera de kontaktpunkter som finns mellan Jönköpings län och Litauen. Foto: Mikael Bergström

Under två dagar gjorde Algimantas Rimkûnas, Litauens ambassadör i Sverige, ett besök i Jönköpings län, för att studera länets verksamhet. Under torsdag 7 juni träffade han ledningen för Region Jönköpings län.

Det är viktigt för mig att besöka regionerna i Sverige och möta människorna. Jag är väldigt imponerad av verksamheten i Region Jönköpings län, såväl hälso- och sjukvården, som tandvården och övriga delar, säger Algimantas Rimkûnas.

Litauen har förutom ambassad i Stockholm även åtta honorärkonsulat i Sverige, bland annat i Jönköping. Efter besök i Linköping och Halmstad var nu turen kommen till Jönköping på rundresan.

Tillsammans med Gunnar Lans, honorärkonsul i Jönköping, besökte ambassadören Region Jönköpings län och fick en beskrivning av verksamheten, av regionråden Mia Frisk och Carina Ödebrink, samt regiondirektör Agne Jansmyr.

Besöker olika verksamheter

Under sina två dagar i Jönköping besöker också ambassadören bland annat Jönköpings kommuns ledning, länsstyrelsen och Jönköping University.
– Jag ska också träffa Rotary Jönköping för att diskutera möjligt utbyte, säger han.

Jönköping University såg han också fram emot för att ta del av högskolans starka utveckling, inte minst med tanke på sin egen universitetsbakgrund med 17 år som lärare på universitet i Vilnius.

Mångårigt utbyte med Alytus

Region Jönköpings län har ett mångårigt samarbete med Alytus län i Litauen sedan 1996, då dåvarande Landstinget i Jönköpings län tecknade en avsiktsförklaring med Alytus län. Sedan dess har gemensamma projekt inom hälso- och sjukvården genomförts; till exempel inom tandvård, akutvård, intensivvård, operation, miljö/smittskydd, kvinnohälsovård, omvårdnad och primärvård. Det har även genomförts projekt inom kultur och utbildning.

– Jag kommer också att träffa de som arbetar hos er med detta samarbete, säger Algimantas Rimkûnas.

Hans besök i Jönköpings län handlar om att knyta kontakter på olika plan för att utveckla samarbeten.

”Litauen minst känt”

– Litauen är det land bland de baltiska staterna som är minst känt. Därför är det viktigt för mig att besöka olika regioner i Sverige och marknadsföra Litauen, säger han.

Dela gärna!
  • 3
  •  
  •