”Mitt handikapp är en styrka”

"Det ska bli så roligt att få träna och känna glädjen hos de som kommer och tränar!"

I september 2018 rullade Per Sörensen in på Franchisetorgets informationsmöte i Göteborg med sin sparkcykel. Vad han inte visste då var att han fyra månader senare skulle sajna avtalet som gav honom rätten att starta Göteborgs första X-shape Fitness. Han var lite skeptisk mot träningsmetoden, men kände att han måste testa innan han förkastade den. Efter tio minuter var han helt övertygad.

Det började med ett kort test enbart på överarmarna på franchisemötet och jag var något skeptisk till att träna med hela dräkten, men det lät samtidigt alldeles för intressant för att inte prova. Första tanken var att det lät lite för bra för att vara sant. Efter 10 minuter var jag dock helt övertygad om vad denna träning kan göra, säger Per Sörensen.

– Det blev tydligt att de muskler man spände i olika övningar spändes mycket mer med hjälp av dräkten! Det som övertygade mig var när jag stod på alla fyra o lutade mig bakåt. Alla de 7–8 triggerpunkter som jag har på gluteus maximus aktiverades samtidigt!!  WOW! That´s it, This is DA shit! Då visste jag, detta kommer jag göra fler gånger, skrattar han.

– Det var som att hela kroppen ”var på G”  Laddad! Det tog inte lång tid innan jag insåg vad denna träningsform kan göra för min kropp! Ökad rörlighet, ta bort triggerpunkter, bli starkare, minska i vikt, bli piggare, få bättre sömn (kroppen blir ju trött!). Listan kan göras lång!

”Mitt handikapp är en styrka”

Per Sörensen fick mässlingen vid två års ålder, blev förkyld och fick hjärnhinneinflammation vilket ledde till att han fick en mild version av CP-skada. (Cerebral Pares)

– Den påverkade rörelsecentret i lillhjärnan som styr benen. Jag går därför ganska ryckigt, har gärna ett lock på kaffet med andra ord! Det låter kanske klyschigt, men jag känner att jag har fler fördelar av mitt så kallade handikapp än nackdelar. Jag har lärt mig att se positivt på livet, att lösa utmaningar på mitt sätt och jag har ett jäkla anamma. Jag SKA klara av detta, samtidigt som jag självklart känner mina begränsningar. Skateboard och skridskor är inte direkt min grej. Däremot använder jag en sparkcykel för att ta mig runt, det sparar slitaget på min rygg. Jag har även nyligen köpt en segway elsparkcykel att ta mig runt på, vilken frihet!

En glad Pelle på sin sparkcykel

X-shape Fitness håller på att rita om kartan för fitnessbranschen med EMS, electric muscle stimulation, på endast 20 minuter får kunderna ett styrketräningspass som motsvarar flera timmar på ett traditionellt gym. Anledningen till det är att de dräkter som används stimulerar upp till 90% av kroppens muskelmassa samtidigt och gör att kunden kan spänna sina muskler upp till 18 gånger mer än vad kroppen själv kan åstadkomma. Kunden når dessutom muskler som annars är svåra att komma åt med traditionell träning och förutom att bygga muskler på rekordtid är träningen fantastisk som rehabmetod för diverse åkommor.

– Mitt handikapp är verkligen en styrka när jag ska starta i Göteborg. Jag kan berätta vad X-shapeträningen gör för mig och alla fördelar den innebär. Eftersom mitt handikapp syns på mig så är det ofta en icebreaker. Folk frågar vad jag har gjort och hur jag tacklar olika problem i vardagen. Det öppnar upp och gör ofta att de själva börjar berätta vad de har problem med, då kan vi gemensamt komma fram till var vi ska sätta in punktbehandlingar med X-shape.

Satsning till 100 procent

Per Sörensen har just sagt upp sig från sitt nuvarande arbete för att satsa helhjärtat på X-shape Fitness, något som krävs om man ska lyckas som franchisetagare.

– Jag jobbar på en kundtjänst med hand- och elverktyg till den danska marknaden. Det är ett roligt jobb med bra produkter och härliga kollegor, men när man får en sådan här möjlighet så måste man bara ta den. När det blev officiellt att jag skulle sluta så var det idel lovord, strongt, lycka till, spännande med mera, men tråkigt att du kommer sluta. Det är många kollegor som jag kommer sakna, men många vill komma och träna hos mig när jag har startat!

Per Sörensen hade varit på en träff om franchise två år tidigare, men då inte hittat något bolag som passade honom.

– Jag gillar idén med franchising, ett inarbetat och tryggt koncept där man har många synergier i form av inköp, annonsering, redovisning med mera. Det finns många fördelar i att starta som franchisetagare som nämnt ovan, det finns mycket erfarenhet och information att hämta, tydliga styrdon i form av handboken i hur man ska hantera olika uppgifter. Det är enormt lärorikt och man är ändå sin ”egen”. Tryggheten i att ha nästan allt klart, slippa oroa sig över hur man ska få det att gå ihop, hur annonsera, att inte behöva bygga upp ett varumärke från noll, det är guld värt.

Att starta eget har länge legat på Per Sörensens bucket list.

– Problemet har varit att jag inte vetat vad jag skulle sälja eller erbjuda!

Ska jag sälja något så måste jag tro på varan eller tjänsten. Och denna tjänst är ju klockren, att få erbjuda andra människor en rörligare, mjukare, starkare samt smärtfriare kropp. Trots att X-shape Fitness är relativt ungt och bara har funnits i tre år så verkade det inarbetat och det har ett fungerande koncept! Det är unikt!

I processen med att bli franchisetagare ingår att vara med i X-shape Fitness befintliga verksamhet i två dagar och se hur det är att arbeta i bolaget. Inget franchisekontrakt skrivs innan denna praktik är gjord.

– Att få komma upp till Stockholm var klart ett av de bästa besluten jag tagit! Jag ville ge produkten och företaget en chans att visa vad det går för!  Är det något humbug eller funkar det verkligen? Och det visade sig ju snabbt att det verkligen funkade. Att stå bredvid alla kunderna och se när de tränade och ställa en massa frågor om träningen och varför de valt att träna just detta var så inspirerande. Den glädje och entusiasm som alla hade gav en riktig WOW-känsla! Det var nästan lite som är det verkligen sant, var är kameran?!, skrattar Per Sörensen.

Han blev än mer styrkt in sin övertygelse efter sina två dagar i Stockholm där han fick hälsa på både X-shape Fitness AB:s studio i Vasastan samt på franchisetagaren Kajsa Bäckströms studio X-shape Östermalm.

– De har en så lösningsorienterad inställning och det finns ett sånt stöd i bolaget. Det var skönt att få bekräftat att jag kan lita på min intuition. Rent sakligt insåg jag att det här verkligen kommer att fungera även i Göteborg, ja i alla städer runtom i Sverige. Och jag blir först i Göteborg!

Det har blivit en hel del samtal med franchisegivarna Linda Sandkvist, vd och Annika Holtet, operativ chef.

– Jag gillar att lyssna på livsöden. Här är två goa tjejer som haft problem med sina ryggar och inte nöjt sig med den behandling som fanns att tillgå. De hittade ett bättre sätt att bli av med sina problem och har dessutom drivet att förverkliga sina visioner och lansera ett bolag som hjälper andra! Fantastiskt säger jag bara!

Lite tvivel har det funnits längs vägen även om de aldrig stått i vägen för drömmen.

– Kommer jag klara av att ta hand om andra människor, fixar jag det rent fysiskt? Kommer det att gå runt? Tänk om det inte kommer några kunder? Men, nej, det här är så mycket jag! Jag vill ge och har alltid velat ge mina kunder det där lilla extra. Att nu få göra det på riktigt och få andra att må mycket bättre är ju den ultimata tillfredsställelsen. Och sen att kunna leva på det också. Och rå om och utveckla mitt eget företag. Vilken dröm!

”Redan stort intresse”

Nu letar Per Sörensen lokal (februari 2019) och pluggar på en massa om företagande, sätter sig in i den gedigna handboken, lägger upp strategier och sprider information om X-shape Fitness.

– Så gott som alla som jag nämnt detta för tycker att det verkar jättespännande och vill gärna veta mer om det!  Många vill att jag hör av mig när jag har öppnat! Och inte minst önskar de mig lycka till! Göteborgare är ”goa gubbar” och de provar gärna nya saker. Vi är ganska avslappnade och prestigelösa generellt. Dessutom, det funkar ju i Stockholm, så varför inte på Bästkusten? En utmaning jag ser är att komma in på olika företag och göra arbetsplatsbesök, men det kommer säkert lösa sig det också, ler Per Sörensen.

– Pelles entusiasm och positiva inställning kommer att smitta av sig på göteborgarna. Han är en teamspelare som gärna bidrar och hjälper till och vi välkomnar honom till vår växande familj, säger Linda Sandkvist, vd X-shape Fitness AB

– Det ska bli så roligt att få träna och känna glädjen hos de som kommer och tränar! Jag ser fram emot att lära mig en massa om X-shape och hur man driver ett eget företag, att jobba och få se hela firman och konceptet utvecklas! Dessutom kommer jag få hjälp av och jobba med mina två söner som vill vara med på detta, det är nog det bästa av allt!

Jag förstår att det kommer att bli en utmaning att göra göteborgarna medvetna om att vi finns även här, men jag har en känsla av att det kommer att bli en ketchupeffekt. Många har inte tid att gå flera timmar i veckan på gym och handen på hjärtat – hur många är det som verkligen nyttjar sitt gymkort? Då blir det betydligt lättare att hinna med ett X-shapepass på 20 minuter, ursäkten “jag glömde träningskläderna hemma” funkar inte heller.

Om fem år ser Per Sörensen att han äger flera studios runtom i Göteborgsområdet. – Förmodligen även utanför. Det kan vara Partille, Torslanda (med alla Volvo-anställda som kunder), Kungsbacka, Trollhättan, Varberg… Då har jag även byggt upp en personalpool som kan hoppa in på olika platser. Jag har även avtal med företag om träning på arbetstid.

Per Sörensen med egna ord

Jag är en glad kille mitt i livet med en positiv livssyn och ett jäklar anamma.

Om jag tror att jag klarar av något så går jag in för det! Jag gillar att prata med människor och att få höra om olika livsöden!

Jag är född i Stockholm och bodde där tills vi flyttade till Bjärred i Skåne när jag fyllde sex år.

Mina båda föräldrar är från Danmark och ville ha närmare hem till släkten. De senaste 30 åren har jag bott i Göteborg varav 20 i Torslanda. Jag trivs bra här ute nära havet.

Har rest en del i mitt liv, seglat över Atlanten, varit säsongare i fjällen, jobbat i London, jobbat på SAS och resebyråer i många år. Jag har dykt lite varstans i världen och tog certet på barriärrevet. Jag har bungyjumpat i Queenstown Nya Zeeland. Varit gift, blivit pappa till två jättegoa söner på 18 respektive 20 år, byggt hus, sålt det. Lite så…

Jag försöker köra ett Crossträningspass på gymmet ett par gånger i veckan, men det kommer jag skippa snart till fördel för X-shape! Jag spenderar gärna tid vid, på, i och under havet och skulle gärna vilja ta upp dykandet igen, eller börja med havskajak, det ger ett sånt lugn på något sätt!

På vintern åker jag gärna slalom (avskyr att staka!) Jag lever efter devisen, man får ta vara på de stunder i livet när det är positivt att det går utför!  

Om Cerebral pares – CP

Vid cerebral pares, som oftast kallas CP, är rörelseförmågan påverkad. CP beror på att hjärnan har fått en skada någon gång innan två års ålder, antingen innan födseln, under förlossningen eller senare. Besvären som CP ger finns kvar hela livet men kan minska med tiden genom behandling, träning och att man växer och utvecklas.

CP innebär att en eller flera muskler inte riktigt fungerar som vanligt. Det kan innebära allt från knappt några märkbara besvär till att ha stora rörelsesvårigheter. En del behöver inga hjälpmedel alls, några behöver många hjälpmedel och andra kan till exempel gå korta sträckor men använder rullstol när de ska förflytta sig långt.

Många vuxna som har CP lever som de flesta andra och har utbildning, arbete och familj. Ju svårare CP desto fler funktionsnedsättningar. Men om man får bra behandling, träning och annat stöd behöver det inte innebära hinder i livet. Det är ovanligt med CP, ungefär två av 1 000 barn som föds i Sverige har det. Det är mycket ovanligt att CP är ärftligt.

CP är en förkortning av det latinska namnet cerebral pares. Pares betyder förlamning och cerebral att det beror på hjärnan. Källa: Vårdguiden

Om X-shape Fitness EMS-träning

EMS-träning är en av världens mest effektiva träningsmetoder och det snabbaste sättet att bygga muskler på. EMS står för electric muscle stimulation. Vi tränar med elektriska impulser på låg effekt. Med hjälp av dessa kan du spänna dina muskler upp till 18 gånger mer än din kropp själv kan åstadkomma under ett traditionellt styrketräningspass. Du aktiverar 90% av kroppens muskelmassa samtidigt och därför räcker det med endast 20 minuters träning för att få samma resultat som du får jobba flera timmar på ett traditionellt gym för att uppnå. Eftersom styrkan individanpassas av någon av våra duktiga certifierade EMS-instruktörer passar den här träningen alla. Träningen är ytterst skonsam mot leder och du kommer att känna rent muskelarbete under de aktiva övningar du utför.

Alla X-shapes studios har fullservicekoncept – träningskläder, handduk, duschartiklar och funktionsdryck ingår.

Om X-shape Fitness

X-shape Fitness finns i dag i Vasastan och på Östermalm i Stockholm samt i Arenastaden i Solna och snart i Göteborg. Vi har som ambition att växa över hela Sverige och har ett väl genomarbetat franchisekoncept för detta ändamål. Med det får franchisetagaren allt den behöver för att lyckas.

I vårt koncept ingår allt som behövs – franchisetagaren får lära sig allt om EMS och EMS-utrustningen, får utbildning i hur driva en studio, internationell certifiering för upp till fem personer, bokningssystem, central marknadsföring, ekonomitjänster, bankkontakter, möjlighet till leasing, hjälp att hitta lokal, kurs i ekonomi och marknadsföring, marknadsmaterial, hemsida, rabatt vid inköp, centrala samarbetspartners, kurser i sälj, medlemskap i Svensk Franchise, tillgång till vår gedigna Handbok, budgetmallar m m. Inte minst får franchisetagaren tillgång till ett starkt varumärke – X-shape Fitness.

Dela gärna!
  • 381
  • 98
  • 125