Möt Lundalaget som är svenska mästare i ambulanssjukvård

"Det som fick juryn att kora laget som vinnare var teamarbetet och den tydliga kommunikationen"

Specialistsjuksköterskorna Cornelia Myrkrans, Anna Falbrink och Josefine Leek Juhlin som tilldelades pris av RAS. Foto. Privat

Från förlossningar och skjutningar till benbrott och ångestattacker. Ingen dag är den andra lik för ambulanssjuksköterskorna. Ett välfungerande samarbete, tydlig kommunikation och ledarskap var en vinnande kombination när trion från Lund blev svenska mästare i ambulanssjukvård i årets tävling.

Anna Falbrink, Cornelia Myrkrans och Josefine Leek Juhlin heter de lyckliga vinnarna av SM i ambulanssjukvård som Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor arrangerar vartannat år.

Tävlingen pågick under två dagar och var indelad i två olika moment som blev till tre eftersom tjejerna lyckades ta sig hela vägen till final.

Den första situationen var att rädda en äldre man från hjärtstopp. Det andra var med en cyklande flicka som hade blivit påkörd av en bil och den avgörande finalen spelades upp på en stor scen inför publik. Scenariot utspelades på en restaurang och skulle efterlikna en terrorattack. Det var en skjutning med tio offer som skadades.

Från vänster: Anna Falbrink, Josefine Leek Juhlin och Cornelia Myrkrans. Foto: Privat

Stort grattis tjejer! Hur är känslan och hur firade ni er seger?

-Tack så mycket! säger Cornelia Myrkrans, Josefine Leek Juhlin och Anna Fallbrink.

-Det var jätteroligt att vinna priset som bekräftelse på att vi gör ett bra jobb inom akutvården. Framförallt viktigt eftersom att vi var det enda teamet med bara tjejer i finalen, säger en lycklig Cornelia Myrkrans.

-Verkligen jättekul, säger en sprudlande glad Josefin. Det tog en stund innan vi förstod att vi hade vunnit, fortsätter hon. Att bli bedömd på det man ska vara bäst på var väldigt nervöst.

-Det var några riktigt tuffa dagar och vi åkte hem direkt efter tävlingen så vi firade med att sova på tåget hem, säger Anna och skrattar gott. Men nu har vi varsin fina statyett hemma på hyllan.

Men tjejerna är inte bara glada, utan även noga med att hylla alla medtävlande.

-Vi trodde aldrig att vi skulle vinna eftersom det var så många otroliga medarbetare vi tävlade mot, säger årets vinnande gäng glatt och ödmjukt.

Hur laddade ni upp inför finalen?

-Det var ett högt tempo så vi hann inte förbereda oss jättemycket, men vi hann lägga en plan och resten sköttes rent instinktivt, säger Josefine.

-Finalen var i en stor aula och när vi gick ut var första tanken ”shit, det är en massa människor också!” säger Cornelia och skrattar. Men snart glömde man bort publiken och man gick helt in i sin roll.

-Det var också jättehäftigt att allt var som realistiskt, de skadade, scenariot – till och med riktiga insatsstyrkan var med, säger Anna.

Ingen av de tre ambulanssjuksköterskorna har fyllt 30 än. De har bara jobbat i ett par år och trivs verkligen.

Vad lockade er att bli sjuksköterska?

-Min morfar var väldigt sjuk och efter att ha hjälpt honom kändes som ett självklart val för att kunna hjälpa andra, säger Josefin Leek Juhlin. Det är en fantastisk känsla att få vara där för människor i nöd, fortsätter hon.

-Jag har alltid velat bli sjuksköterska, speciellt ambulanssjuksköterska faktiskt. Finns inte mycket som känns finare än att få hjälpa andra människor, säger Anna Falbrink.

-Jag älskar det här jobbet, säger Cornelia Myrkrans. Tycker även om utmaningen det innebär att arbeta inom ambulansen. Som ambulanssjuksköterska jobbar man relativt fritt och det är väldigt utvecklande med eget ansvar.

-Vi får vara med om allt från förlossningar, trafikolyckor till en medmänniska som bara behöver en stöttande hand att hålla i då många symptom kan bero på mycket annat än det rent fysiska, säger tjejerna nästan i mun på varandra.

Vi har också fantastiska kollegor som är otroligt viktiga som stöd, det är högt till tak och öppet, vilket gör att vi lätt kan ventilera vardagen på jobbet om någon situation skulle bli extra jobbig.

Vi tackar dessa härliga tjejer för att de tog sig tid till oss, grattar dem stort återigen och önskar dem all lycka i framtiden.

Dela gärna!
  •  
  •  
  •