Operationssjuksköterska får innovationspris

"Arbetsmiljö och miljötänk är viktiga frågor för mig"

Carina Molander

En innovation som främjar både hälsa och arbetsmiljö i samband med robotkirurgi har prisats av en stiftelse till Alfred Nobels minne.
Bakom idén står operationssjuksköterskan Carina Molander.

Carina Molander (bilden) jobbar till vardags som operationssjuksköterska inom robotkirurgi på Centralsjukhuset i Karlstad. Med bland annat gynekologi som inriktning deltar Carina i många operationer där elström, diatermi, används för att skära loss exempelvis livmodern från vagina.

– Diatermin koagulerar blodkärl och vävnad, vilket leder till minskad blödning vid operation. Men den gör också att det utvecklas mycket rök, som inte är nyttig för oss som arbetar eller för patienten. Jag kontaktade en arbetsmiljöingenjör på landstingshälsan som hjälpte oss med partikelmätning. Den visade att risk för ohälsa förelåg och vi uppmanades att använda andningsskydd istället för munskydd. säger Carina Molander.

Prisutdelning på Residenset

Efter att ha kontaktat andra operationsavdelningar som använder samma slags robotkirurgi, och fått till svar att andra kollegor upplever samma problematik, började Carina Molander utarbeta idén till en manipulator som eliminerar diatermiröken.

Hon skickade också innovationsförslaget till SKAPA, en stiftelse bildad till minne av Alfred Nobel. I måndags hölls prisutdelning på Residenset i Karlstad och där fick Carina Molanders manipulator hederspriset.

– Jag blev väldigt glad för priset, då det visar att fler tror på min ide. Då arbetsmiljö och miljötänk är viktiga frågor för mig.

Genom landstingets innovationssluss, som fångar upp idéer till nya produkter och tjänster inom hälso- och sjukvården, kommer nu en prototyp att skapas.

Dela gärna!
  • 7
  •  
  •