Patienter cyklar till Ekvatorn

Det har varit så roligt att vissa dagar att de till och med har kö till sängcyklarna på dialysavdelningen

Gunnar Jörgensen trampar på pedalerna. Foto: Helle Brandstrup Larsen

De har tillryggalagt 10.253 km. Patienterna på dialyskliniken på Regions Hospitalet Randers i Danmark har nu äntligen nått Ekvatorn.

Njurpatienterna har sedan försommaren 2014 trampat på sängcyklarna och nådde äntligen slutdestinationen, Ekvatorn. Cykelturen har varat under den tid patienterna är sängliggandes under sin dialysbehandling. För att peppa patienterna har sjuksköterskorna tillsammans med en destination som mål och cyklat söderut, så långt de kan under behandlingstiden.

Motionsprojektet kom till för att hjälpa patienterna att på ett bättre sätt klara sin vardag och har bjudits på läckerheter under sin väg. Då de till exempel tillryggalagt avståndet till Wien blev de bjudna på Wienskt kaffe och Sachertårta. I Ankara bjöds de på små turkiska kakor och i Kairo fick de kakor formade till pyramider.

Gunnar Jörgensen har varit en av de flitigast cyklisterna, så flitig att han nu när vädret tillåter, cyklar till kliniken för att få sin dialysbehandling.

-Min dialys fungerar mycket bättre nu eftersom jag har bättre kondition, säger han. Jag har mindre vätska i mina ben och känner inte av lika mycket smärta som tidigare.

 

Dela gärna!
  • 7
  •  
  •