Sjuksköterskan Nichole Jolly som flydde lågorna: ”Vi bara hjälpte människor. Det är vad sjuksköterskor gör”

"Det är vad vi sjuksköterskor gör"

Stora skogsbränder rasar i Kalifornien. Även långt ifrån eldsvådorna ligger röklukten tung och omkringliggande vägar öppnas och stängs av om vartannat. 42 personer har nu bekräftats döda i området kring staden Paradise, som i det närmaste blivit en askhög.

Där, i just staden Paradise, hade sjuksköterskan Nichole Jolly och hennes familj sitt hem. Hon famlade genom askan och lågorna, räddades av en brandbil – och åkte till sjukhuset och jobbade; ”Vi bara hjälpte människor. Det är vad sjuksköterskor gör”, säger Nichole till CNN.

Hon satte sig i sin bil eftersom hon blev tvungen att överge sitt hem, men snart såg hon ingenting, rök började läcka in och bilen blev snabbt omgiven av lågor.

-Då ringde jag min man och sade ”Nick, nu dör jag. Jag kommer aldrig att klara detta, det brinner överallt, jag vet inte vad jag ska göra”.

-Då sade han ”dö inte, spring. Om du ska dö så dö kämpandes, du måste springa” säger Nichole med gråten i halsen.

-Så mitt i eldhavet hoppade jag ut från bilen och sprang. Det fanns inget syre kvar i luften, elden förtärde allt. Jag sträckte ut händerna, blundade eftersom askan var så het och slutligen stötte jag till mot baksidan av en brandbil.”

-Nu är jag äntligen räddad, var min första tanke. Två brandmän kom ut, lade en brandfilt om mig. Då tänkte jag att jag äntligen var räddad. När kallade på understöd från luften blev dock svaret de fick nedslående.

-Det var en omöjlighet, det gick bara inte. Då berättade brandmännen att vi befann oss i en omöjlig situation, ”vi kommer inte att klara oss” och jag tänkte, ”vad menar ni? Vad menar ni med att vi inte kommer att klara oss? Det här kan bara inte hända

-Då, från ingenstans kom en bulldozer. Bulldozern röjde väg för oss så att vi kunde sätta oss i brandbilen och fly undan lågorna. Bulldozerföraren räddade allas våra liv. Han är hjälten i denna historia,säger Nichole.

-Vi åkte direkt till sjukhuset och hjälpte patienter som kom. Hela vårt team på sjukhuset fokuserade på att ge människor all den hjälp vi kunde erbjuda, inte tänka på oss själva, på att vi förlorat alla våra ägodelar, utan på att hjälpa människorna. Det är vad vi sjuksköterskor gör, avslutar en påtagligt ledsen Nichole sin intervju med CNN.

Dela gärna!
  • 16
  •  
  •