Solceller blir viktig del i omställning till förnybar energi i Region Jönköpings län

Bland de fastigheter som har pekats ut som lämpliga ingår bland annat länets tre sjukhus och flera vårdcentraler

Med en omfattande investering i solceller tas ett stort steg i egen produktion av förnybar elenergi i Region Jönköpings län. Förslaget till regionstyrelsen innebär att tak på ett stort antal fastigheter förses med solpaneler, sammantaget planeras det för drygt 17 000 kvadratmeter solceller som också omfattar tillkommande byggnationer.

Satsningen på förnybar elenergi är ett av de prioriterade områdena i Region Jönköpings läns program för hållbar utveckling 2017-2020. Av den totala förbrukningen på 50 gigawattimmar är målet att cirka 3 gigawattimmar ska produceras av solceller, vilket motsvarar omkring 7 procent av den totala förbrukningen.

Bland de fastigheter som i inventeringen har pekats ut som lämpliga ingår bland annat länets tre sjukhus, flera vårdcentraler men också naturbruksgymnasium och Kulturhuset Spira.

Sammanlagt planeras det för drygt 17 000 kvadratmeter solceller som också omfattar de kommande byggnationer som beslutats; Råslätts vårdcentrum, bussdepå i Ljungarum, Jönköping samt nytt stall på Tenhults naturbruksgymnasium.

– Vi har i flera år jobbat med att effektivisera och spara energi. Vi ställer nu om till förnybar energi och där blir solceller nästa steg, säger Rune Backlund, regionråd (C) och ordförande i nämnden för trafik, infrastruktur och miljö.

Antagit utmaningen i Solmatchen

Klimatrådet, där Region Jönköpings län ingår, utmanar länets invånare, företag, myndigheter och organisationer i en match om att installera så mycket solel som möjligt. Satsningen på solceller är Region Jönköpings läns bidrag till Solmatchen.

– Länets mål är att vara självförsörjande på förnybar el år 2020 och Region Jönköpings län är en viktig aktör i det arbetet. Därför är beslutet om att satsa omkring 30 miljoner kronor på förnybar el genom installation av solceller ett viktigt steg i att nå målet, säger Rune Backlund.

 

Dela gärna!
  •  
  •  
  •  

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.