Stort intresse för barnmorskeprojekt

Projektet Barnmorska hela vägen uppmärksammat runt om i landet

Projektet Barnmorska hela vägen som startade februari 2017 och vänder sig till blivande föräldrar i Sollefteå och Kramfors kommuner har uppmärksammat och rönt stort intresse runt om i landet.

Barnmorska hela vägen är ett projekt finansierat av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och pågår till och med 2019. Förhoppningen är att man under den tiden ska ha byggt en hållbar modell som ger en ökad trygghet och en säker vård och som därmed kan fortsätta även efter projekttiden.

-Medarbetarna är delaktiga i utformningen av detta som måste bygga på lokala förutsättningar, säger Ulrica Sjöstrand, projektledare.

Det är fem barnmorskor som ingår i projektet Barnmorska hela vägen och målsättningen är att de blivande föräldrarna ska ha samma barnmorska från första besöket på mödravården, under hela graviditeten och förlossningen och under den första tiden hemma.

Barnmorskorna är schemalagda med sju beredskapspass om max tolv timmar per dygn under en femveckorsperiod. Det innebär att de blivande föräldrarna inte är garanterade att just ”deras” barnmorska har beredskap den dag förlossningen sätter igång.

-Men de blivande föräldrarna har träffat alla barnmorskor som ingår i projektet så det är alltid en barnmorska de känner som är med föräldrarna under förlossningen, säger Ulrica Sjöstrand.

-Målet är att föräldrarna ska ha en känd barnmorska vid  minst 75 procent av förlossningarna.

Blivande föräldrar i projektet erbjuds direktkontakt med beredskapsbarnmorskan för stöd och råd både före förlossningen, när den sätter igång och den första tiden hemma.

Blivande föräldrar i projektet erbjuds direktkontakt med beredskapsbarnmorskan för stöd och råd både före förlossningen, när den sätter igång och den första tiden hemma. Totalt har cirka 190 gravida skrivits in i projektet sedan starten.

Förutom i Västernorrland kan Barnmorskemottagningen Hjärtat i Uppsala i samarbete med Akademiska sjukhuset erbjuda möjlighet att få samma barnmorska under graviditet, förlossning och eftervård, om än i mindre skala.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har i sin rapport Trygg hela vägen, en kartläggning av vården före, under och efter graviditeten, tagit upp det dessa projekt som goda exempel.

I Huddinge och Helsingborg finns långt framskridna planer för att starta liknande projekt och beräknas vara igång i september respektive januari 2019. Även i Göteborg finns intresse att påbörja ett arbete för att kunna erbjuda blivande föräldrar

Under två dagar har representanter för de olika orterna träffats på Hallstaberget i Sollefteå för ett erfarenhetsutbyte att delge varandra information om hur arbetet fortskrider.

 

Dela gärna!
  • 6
  •  
  •  

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.