Sjuksköterskan som satsade på politiken: Agneta Granström är finalist till det prestigefyllda europiska priset – The Innovation in Politics Award 2018

Stort GRATTIS Agneta Granström!

Agneta Granström, Regionråd (MP)

Regionsrådet i Norrbotten Agneta Granström är en av fem finalister från Sverige som röstats fram bland 800 politiska ledare över hela Europa. Priset är ett europeiskt politikerpris som delas ut årligen i åtta kategorier.

För att bli nominerad för ett pris måste ett projekt vara nyskapande, bryta ny mark och samtidigt möta en utmaning i en kommun, region eller land genom en anpassning till lokal kultur och behov.

Priset har skapats för att premiera kreativa, modiga politiker och deras innovativa projekt i Europarådets medlemsländer.

Agneta, Regionsråd i Norrbotten, är finalist i kategorin ”Human rights” för sitt arbete med att erbjuda norrbottniska kvinnor till och med 26 år gratis preventivmedel. Agneta är ubildad sjuksköterska och har arbetat som distriktssjuksköterska samt lärare inom hälsovetenskap på Luleå tekniska universitet.

Vi når Agneta när hon sitter på Arlanda Express på väg mot ett möte i Stockholm. Trots ett späckat schema tar hon sig ödmjukt tid för oss.

Stort grattis Agneta! Hur känns det?

-Visst är det fantastiskt! Underbart!, utbrister Agneta glatt.

Men jag vill även dela uppmärksamheten med alla unga kvinnor i Norrbotten som fått preventivmedel gratis och som själva kan bestämma över sin kropp, säger Agneta Granström.

– Jag delar också uppmärksamheten med våra medarbetare i Region Norrbotten för deras fantastiska jobb, fortsätter Agneta Granström.

Vad är Innovation in Politics Awards?

-Det är ett pris som delas ut till politiker. Extra smickrande är att det inte är jag eller min organisation som skickat in ett förslag om nominering, utan människor runt Europa som scannat och organisationen ringde mig och frågade mig om jag accepterade nomineringen och senare om jag accepterade att bli finalist, säger Agneta.

Varför blev du nominerad och finalist?

-Norrbotten låg på en föga smickrande tredjeplats i Sverige gällande antal ungdomsaborter. För att motverka det ökades åldersgränsen för gratis preventivmedel till 23 år. Något som inte gav avsedd effekt.

Just därför föreslog jag att höja gränsen till 26 år, något som blev väldigt kontroversiellt. Jag kämpade väldigt hårt då många såg det som en ren kostnad, medan jag menade och fortfarande menar att detta  är en investering.

-Resultatet av det har varit mycket glädjande, en 50% minskning. Men det är oerhört viktigt att fortsätta på den inslagna vägen för jag ser det som att vi visserligen vunnit femtio procent, men vi har en förbättringspotential, så här behövs mer och fler insatser, avslutar Agneta.

Vi avslutar med att önska Agneta lycka till och tacka för att hon tog sig tid till oss.

 

Fakta:

Innovation in Politics Awards delas ut till politiker som stärkt demokratin och den sociala sammanhållningen. Tanken är att tävlingens vinnare ska inspirera fler beslutsfattare att våga stå emot budskap som splittrar, sprider oro och rädsla. Priset premierar de politiker som vågar tänka nytt. Initiativet till priset föddes i Österrike och har spridit sig till hela Europa. Förra året samlades 500 deltagare i prisgalan i Wien för att låta sig inspireras och kora vinnare i åtta olika kategorier. Pristagarna utses av en jury på 1053 personer från hela Europa.

Vinnarna kommer att tillkännages den 17 november på Innovation in Politics Awards gala i Wiens stadshus

 

Dela gärna!
  • 21
  •  
  •