Appen Snorkelövningar ska hjälpa unga i kris

"Nu kan de sida vid sida med sina föräldrar, lärare eller andra vuxna läsa och gå igenom olika övningar"

Barn- och ungdomspsykiatrin på Akademiska sjukhuset har lanserat en ny version av appen Snorkelövningar, som vänder sig till unga i kris. Här kan man få tips på övningar och träning vid nedstämdhet, oro/ångest, stress och självdestruktivt beteende. Målet är tidig upptäckt och tidiga insatser.

Via appen Snorkelövningar kan barn och ungdomar som har ångest och annan psykisk ohälsa få stöd och tips på övningar att göra på tider som passar en själv, säger Maria Torsner, utveklingsledare inom BUP, Akademiska sjukhuset samt föreläsare inom KBT och DBT. Appen har nu förbättrats tack vare feedback från användare som haft önskemål om t ex påminnelsefunktion, nya övningar samt  kunna spara övningar som tillgängliga i favoriter.

Vad var ursprunget till idén med appen?

-I över 30 år har jag arbetat med behandling och terapi inom KBT och DBT som är evidensbaserat, det ger bäst hjälp och resultat. Min mission är att hitta sätt att hjälpa de unga som mår dåligt, se nya sätt att nå fram då många av dem inte pratar så gärna. Jag vill gärna fånga upp dem tidigt innan behov av specialisthjälp. Det händer saker i livet och det gäller att upptäcka tidigt, säger Maria Torsner med stark inlevelse.

-Alla människor är vi olika och genom appen kan vi även nå dem mest introverta. Nu kan de sida vid sida med sina föräldrar, lärare eller andra vuxna läsa och gå igenom olika övningar, dokument eller filmer med tips och stöd om hur man kan hantera nedstämdhet, oro/ångest, stress och självdestruktivt beteende.

”Snorkel” är öppen för vem som helst oavsett ålder, du kan använda dig av den var du än befinner dig i Sverige, ja, till och med vilket land du än befinner dig i, då vi har användare från hela Norden.

Min mission är att hitta sätt att hjälpa de unga som mår dåligt, se nya sätt att nå fram då många av dem inte pratar så gärna. Jag vill gärna fånga upp dem tidigt innan behov av specialisthjälp. Det händer saker i livet och det gäller att upptäcka tidigt.”

Vi samarbetar tätt med elevhälsan och detta är en samverkan mellan kommun och landsting. Och då vi har tät kontakt ger vi dem råd och tips om hur de kan gå tillväga med ungdomarna så att vi i ett tidigt stadium upptäcker de som mår dåligt.

En stor fördel med appen är att du inte behöver vara online vilket du behöver om du besöker en hemsida. Även det gör det lättare att få tillgång till hjälpen som du får via Snorkel.

Vad har ni fått för feedback på detta?

-Mycket positiv feedback, både från användande ungdomar och unga vuxna som är 18 till 25 år, från lärare och föräldrar. De ger tips och förslag via frågelådan. Har även haft föreläsningar och en av dem var inom centrala Uppsalas elevhälsa, cirka 90 personer, och även därifrån får jag en hel del positiv feedback.

Men det är inte stopp med detta, utan innan sommaren hoppas vi även få ut ännu en app som ska fokusera på känsloreglering. Att hantera sina känslor, självskadebeteende, ilska som kan leda till ett bråkigt beteende eller rent allmänt, känslor som hindrar en i livet.

Vi tackar Maria Torsner för att hon ödmjukt och glatt tog sig tid att prata med oss trots semester i sköna Norrland.

Appen kan laddas ned här:

Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=se.lul.snorkel

App Store: https://itunes.apple.com/se/app/snorkel%C3%B6vning/id1363000313?mt=8

FAKTA: nya appen Snorkelövningar

  • Krisfärdigheter – tips och övningar då man befinner sig i krisläge med starka känslor.
  • Steg för steg-träning – övningar som hjälp för träning att närma sig det man är rädd för att göra.
  • Andningsövningar och avslappningsövningar – för lindring vid ångest, stress och nedstämdhet.
  • Mindfulness-övningar – övningar för att styra fokus och uppmärksamhet till nuet.
Dela gärna!
  • 48
  •  
  •