Certifiering av sjuksköterskor bidrar till att hjärtpatienter får vård snabbare

"Det är ett tydligt bevis på att vår kompetens håller hög kvalitet även internationellt"

Mats Nygren och Annika Adgård på Sus i Lund är bland de första sjuksköterskorna i Sverige att bli internationellt certifierade inom PCI (ballongvidgning) och intervention.

Snabbare prioritering av patienter med kranskärlssjukdomar. Det är ett tydligt resultat efter att två sjuksköterskor på hjärtröntgen på Skånes universitetssjukhus i Lund blivit internationellt certifierade inom PCI (ballongvidgning) och intervention.

Mats Nygren och Annika Adgård på Skånes universitetssjukhus är bland de första i Sverige att bli certifierade. Båda arbetar som driftsansvariga sjuksköterskor på Hjärtmottagning angiografi/intervention i Lund (PCI-lab). Hit kommer patienter med kranskärlssjukdomar från hela södra sjukvårdsregionen för olika behandlingar, dygnet runt, året runt.
– Det är ju jätteroligt för oss att få certifiering. Det är ett tydligt bevis på att vår kompetens håller hög kvalitet även internationellt, menar Annika Adgård.
– Det är samtidigt ett sätt för oss att komma vidare, lära oss mer och utvecklas, menar Mats Nygren.

Till nytta för patienterna

Tidigare har enbart läkare kunnat bli certifierade inom området. En nyhet från i år är att det även gäller sjuksköterskor. Tentamen görs i Paris under den årliga hjärtkongressen, EuroPCR. 
– Det är klart att vi pluggade mycket veckan inför tentan, men framför allt var vi också extra uppmärksamma under arbetet för att lära oss ännu mer, berättar Annika Adgård.

Kompetenshöjningen har gett resultat direkt.
– Vi har bland annat blivit bättre på att prioritera patienter som behöver vård hos oss. Tidigare behövde vi ofta konsultera läkare. Nu kan vi klara det själva. Och det betyder att patienterna snabbare får den behandling de behöver, säger Mats Nygren.

Även enhetschef Jonas Andersson är nöjd.
– Det är klart att en certifiering kostar en slant, men det är väl investerade pengar som våra patienter får del av. De som blivit certifierade kan ju också lära sina kolleger mer. På så sätt höjs kompetensen hos hela avdelningen.

Möjlighet att utvecklas

Planen är att vartannat år ge två sjuksköterskor chans att certifieras. Certifieringen görs av den europeiska organisationen, European Association of Percutaneous Coronary Intervention (EAPCI-NAP) där David Sparv, där chefssjuksköterskan på Sus, är en drivande kraft. Han är också en av dem som tagit initiativ till certifieringen.
– Såklart är jag jättestolt över att just våra sjuksköterskor blivit certifierade. Själv har jag tidigare jobbat som driftsansvarig på hjärtröntgen och jag vet hur viktigt det är att kunna utvecklas, oavsett var man jobbar. Det här är helt i linje med vårt kompetens- och utvecklingsprogram, Core Curriculum. En certifiering är också ett sätt att jämföra våra kunskaper internationellt. Nu vet vi att vi ligger i topp, säger David Sparv.

Dela gärna!
  • 237
  • 31
  •