”Vi behöver positivare nyheter om vården”

Därför behövs Medjobb

Petra Silva
Petra Silva, initiativtagare till Medjobb. Foto: Kim Ahlbom

Vi möts på Espresso House i Åkersberga över en kopp kaffe. Petra Silva har precis gått av passet från avdelningen och skulle normalt gå på en välförtjänt ledighet. Men inte Petra. Hon har ett nytt projekt på gång.

Varför skapade du Medjobb.se?

–Jag arbetar som sjuksköterska och har gjort det sedan 1993. På min avdelning läser vi mycket nyheter som rör vårt arbete – både via papperstidningar och webben. Man läser många intressanta artiklar men slås av att det står så mycket negativt om oss. Det är självklart oerhört viktigt att belysa dessa nyheter men vi har alla saknat det glada och positiva som händer på våra arbetsplatser och inom vården. Eftersom det saknades en kanal för det fick jag skapa en själv. Vi behöver såklart även kunna läsa om hur en bra chef kan leda en avdelning, vilka utmärkelser och priser som delats ut till lyckade satsningar och personal, om en passionerad sjuksköterskas brinnande engagemang för sitt arbete och framförallt den värme och livsglädje som jag vet finns hos oss i dag.

Hur förverkligade du idén att skapa en egen webbplats?

–Vi använder webben alltmer, både privat och på arbetet. Vi arbetar tex mycket med ett webbaserat verktyg på jobbet som hjälper oss dagligen. Jag kontaktade dem, berättade om mina idéer och de blev minst sagt förvånade men även intresserade att träffas och höra mer. Nu hjälper de mig mot att deras jobbannonser får synas på Medjobb och det känns som en mycket bra lösning! Jobbannonser är såklart relevant för våra läsare. Så jag ser det som en win-win. Därefter kontaktade jag flera olika landsting och regioner och berättade om Medjobb och om vi kunde få ta del av allt positivt som händer inom deras vårdsektioner och berätta om det hos oss. Nu är bollen i rullning.

Du arbetar ju själv som sjuksköterska, har en stor familj och har nu startat detta stora projekt. Hur hinner du med allt?

–Jag har fått stort stöd av familjen som trott på mig och mitt engagemang i detta projekt. Och om du brinner för något, och känner att du är på väg, så får du mer energi än vad det tar. Om man genom detta får oss som arbetar inom vården att känna stolthet och glädje över vårt arbete har det varit värt all möda. Jag hoppas att vi kan vara stolta över att arbeta inom vården och att Medjobb kan ge ytterligare en anledning till glädje. Då känns det bra för mig.

 


Foto: Kim Ahlbom

Fakta Petra Silva

Ålder: 47
Bor: Åkersberga
Familj: Make och fem barn
Utbildning & karriär: Dialyssjuksköterska, näringsterapeut, homestylist
Barndomsdröm: Att bli barnmorska
Förebild: Min man
Aktuell: Initiativtagare till Medjobb

Reporter: Alexander Forsblad

Dela gärna!
  • 4.9K
  • 329
  • 211