”Det här jobbet kräver ditt bästa av dig”

Sponsrad artikel från region Östergötland - bli Madelenes kollega

Madelene Hummelgren, operationssjuksköterska vid neurokirurgiska kliniken på Linköpings Universitetssjukhus.

”Det känns som att man får vara med och utveckla vården”, säger Madelene Hummelgren om sin arbetsplats. Sedan tre år tillbaka är hon operationssjuksköterska vid neurokirurgiska kliniken på Linköpings Universitetssjukhus.

När Madelene Hummelgren läste till sjuksköterska var hennes sikte inställt på att jobba med företagsinriktad preventiv vård. Men det ställdes på ändan en dag under utbildningen när hon fick vara med vid en operation.

”Då kände jag direkt att jag ville bli operationssjuksköterska. Det var en så häftig miljö, särskilt på neurokirurgen, med all övervakning, atmosfären och att det kan bli skarpt läge. Man måste vara på sin spets hela tiden. Det här jobbet kräver ditt bästa av dig”, berättar hon.

I dag har hon jobbat som operationssjuksköterska vid neurokirurgiska kliniken vid Linköpings universitetssjukhus i tre år. När Medjobb når henne en torsdagseftermiddag har hon precis avslutat dagens första operation.

Under operationen är det hennes jobb att se till att rätt instrument och medicinteknisk utrustning finns på plats, liksom att ansvara för sterilitet och antiseptik. Medan patienten sövs dukar hon upp instrumenten, sedan tvättar hon in patienten åt kirurgen. När kirurgen har sytt ihop är det hennes uppgift att sätta på ett sterilt förband, räkna ihop alla saker och dokumentera i patientens operationsjournal.

Det är inte många dagar under de här tre åren som jag känt att jag inte vill gå till jobbet. Till 99 procent ser jag fram emot att jobba och tycker att det är roligt.

Efter tre år börjar jag känna mig varm i kläderna”, säger hon och berättar att hon blir allt tryggare i sin roll, i sammanhanget på jobbet och i att fatta egna beslut.

Men den upprymda känslan från den där första gången hon var med vid en operation har hon fortfarande kvar.

”Jag känner faktiskt likadant i dag som jag gjorde då. Det är inte många dagar under de här tre åren som jag känt att jag inte vill gå till jobbet. Till 99 procent ser jag fram emot att jobba och tycker att det är roligt.”

I snitt genomförs två operationer per sal och dag på hennes enhet.

”Eftersom vi opererar hjärntumörer har vi ofta långa operationer. Den längsta varianten kan ta 15 timmar, men i snitt är de ungefär mellan 3 och 5 timmar långa.”

Förutom patienten är det fyra personer i salen. Det är kirurgen, narkossjuksköterskan, operationssjuksköterskan och en undersköterska som hjälper till.

Det täta och intensiva arbetet svetsar samman personalen.

”Jag gillar vår enhet för att den är lite mindre. Det gör att man blir ett tajtare gäng och lär känna varandra bättre än på större enheter. Vi jobbar så tätt med varandra och mot samma mål att det blir en bra sammanhållning. Vi lär verkligen känna varandra”, säger Madelene Hummelgren.

Är det viktigt för arbetsinsatsen att man känner varandra väl?

”Det är nyttigt att känna till varandras egenheter och vad man tycker om och inte tycker om. För alla är ju olika. Det handlar också om hur man tar personer. En kirurg som är på gott humör och är glad och pigg jobbar bättre under operationen. Det lär man sig att känna av.”

Hur är en duktig operationssjuksköterska?

”En av de viktigaste egenskaperna är en känsla för ordning och reda. Man ska veta var sakerna finns utan att behöva titta på dem och ha en struktur i arbetet och kunna prioritera uppgifter, så att man kan ligga steget före. Om det händer något blir jag inte stressad utan snarare mer fokuserad och kan tänka klarare.”

Vad gillar du mest med ditt jobb?

”Jag kände direkt att jag ville bli operationssjuksköterska” säger Madelene Hummelgren.

”Jag har supertrevliga kollegor. Det är roligt att vara en på arbetsplats där alla är så professionella. Alla har en spetskompetens och är engagerade för att jobba mot samma mål.”

Dessutom tycker hon att hennes enhet har en bra mix mellan planerade och akuta operationer.

”Då får man dels lugnet där man vet vad som ska hända, och operationer där man inte har en aning. För mycket av det ena eller det andra skulle bli jobbigt”, säger hon.

En annan sak hon gillar med neuropsykiatriska kliniken på Linköpings Universitet är att den är tydligt inriktad på utveckling.

”Det tycker jag märks tydligt i allt från personlig utveckling till hur vi kommer att operera i framtiden. Operationstekniken förfinas ständigt. I dag har kirurgen tillgång till robotteknik. Det fanns inte för tio år sedan. Det känns som att man får vara med och utveckla vården.”

Som på andra platser inom vården kan det såklart hända jobba saker även på Madelene Hummelgrens arbetsplats.

”Då brukar jag tänka att jag har ett jobb där jag gör nytta. Det är en ynnest att få vara med och hjälpa till, för man vet hur mycket det betyder för de som ligger på bordet”, säger hon och fortsätter:

”Något som är vardag för oss betyder massor för patienterna. Det är roligt.”

 

Dela gärna!
  • 814
  • 45
  • 57