ELSA, en sjuksköterskemodell som firar 10 år

"Man känner sig välkommen och man lär sig lite av varje"

Sjuksköterska Johanna Andersson har arbetat fem år på ELSA-enheten på Höglandssjukhuset och stortrivs. Just nu är hon på KK vårdavdelning, men ska 1 mars byta till primärvård. Tjänsten innebär att man roterar runt, oftast ett halvår på varje arbetsplats, för att få en bred kompetens. Foto: Mikael Bergström/Region Jönköpings län

För fem år sedan var Johanna Andersson färdig sjuksköterska, men osäker på inom vilket område hon ville arbeta. Därför passade ELSA-enheten på Höglandssjukhuset perfekt, en fast tjänst där hon byter arbetsplats varje halvår eller helår. Modellen som kom till för att göra sköterskejobbet mer attraktivt fyller snart 10 år.

När jag sökte för fem år sedan kändes det som om den här tjänsten var skriven för mig. Jag älskar att jobba på det här sättet, säger Johanna Andersson en av de 25 sjuksköterskor som idag finns i Enheten för Legitimerade Sjuksköterskor under Allmäntjänstgöring, ELSA.

Under de här åren har hon tjänstgjort på en rad arbetsplatser, som psykiatri, medicinkliniken inklusive geriatrik, ortopeden, kirurgen och endoskopienheten. Just nu är hon på kvinnokliniken, men ska 1 mars byta till primärvård, med en tjänst på Eksjö vårdcentral.

”Nyfikenheten tar över”

– Jag trivs så bra på varje ställe, men sedan tar nyfikenheten över. Alla placeringar ger också en bra erfarenhet och jag får se saker som jag inte hade fått annars. Detta ger också bra kontakter med hela sjukhuset, och det är lättare att ringa en annan avdelning för att rådfråga om något, säger Johanna.

PÅ varje ny placering inleds tiden med några veckors handledning.

– Även om jag känner mig trygg i min yrkesroll så kan det ta lite tid innan man kommer in i en avdelnings specifika rutiner.

Och just detta är väl en av de få negativa saker med tjänsten.

För 10 år sedan var de sju sjuksköterskor. Nu kan ELSA-sjuksköterskorna fira 10 år och har vuxit till 25, varav ett 15-tal hade möjlighet att komma till den träff de har varje månad.Foto: Mikael Bergström/Region Jönköpings län

”Skaffar sig ett kontaktnät”

– Det är jobbigt att alltid vara ny på jobbet. Men det är också jobbigt när man trivs väldigt bra, men ändå ska byta. Men de positiva sakerna överväger, att man får se så mycket och skaffar sig ett kontaktnät. På varje ny arbetsplats blir det också två veckors introduktion med handledning, konstaterar hon.

Och visst finns det ibland möjlighet för en ELSA-sjuksköterska att förlänga en placering från sex till tolv månader. Genom åren har också sjuksköterskor fastnat för olika områden och sökt en annan fast tjänst på en speciell klinik.

Sedan finns det andra sjuksköterskor som gått över till ELSA från en annan fast tjänst.

”Trivs bra på akutmottagningen”

– Jag arbetade på psykiatriska kliniken i tre och ett halvt år, men tog sedan ELSA-tjänst. Mitt mål var egentligen att komma till ambulansen, men nu är jag på en ettårig placering på akutmottagningen och trivs väldigt bra. Det är puls, det händer hela tiden saker, säger Therese Andersson.

Hennes kollegor Jennie Henrysson och Matilda Peterson har just nu placering på ortopedmottagningen fram till 1 mars.

– Det är jättebra. Man känner sig välkommen och man lär sig lite av varje. Det är både en planerad och akut verksamhet, säger Jennie.

När verksamheten startade för tio år sedan med sju sjuksköterskor var ELSA ett ganska okänt begrepp på Höglandssjukhuset – och ingen självklar verksamhet.

Fler verksamheter har anslutit sig

– Vi ville profilera oss som sjukhus och samtidigt skapa möjlighet för de sjuksköterskor som ville byta inriktning. Vid den första annonseringen fick vi 50 sökande och intervjuade 20, för att sedan anställa sju sjuksköterskor. Det fanns tveksamheter om detta skulle vara bra. Sedan dess har det vuxit och fler enheter har tillkommit, bland annat primärvård. De flesta tidigare ELSA-sjuksköterskor finns också kvar på sjukhuset och en del har gått vidare till specialistsjuksköterskor, säger Birgitta Stenbäck, tidigare chef för ELSA-enheten från starten och till senaste årsskiftet.

Idag är ELSA en etablerad verksamhet med 25 sjuksköterskor och eftertraktade tjänster att söka. Totalt finns ett tiotal tänkbara placeringar, de flesta på sex månader med byte 1 mars eller 1 september.

Passar både ny och erfaren sjuksköterska

Anställning på ELSA-enheten passar till exempel nyutexaminerade sjuksköterskor som ännu inte bestämt vilket område de vill satsa på, eller som vill få bredare erfarenhet innan de börjar inom sitt område, men också erfarna sjuksköterskor som vill kompetensutvecklas.

– I dag vet de flesta på sjukhuset vad en ELSA-sjuksköterska är. De har gott rykte som kompetenta sjuksköterskor. En ELSA-sjuksköterska får stor förståelse för patientens väg genom sjukvården. De bygger också upp ett värdefullt kontaktnät över hela sjukhuset, säger Linda Andlöw, ny chef för ELSA-enheten som ger sjuksköterskor möjlighet till ett arbete med stor variation.

Dela gärna!
  • 116
  • 21
  • 7