Emma är vårdgivare, detektiv och spindel i nätet: ”Jag har världens roligaste jobb”

Sponsrad artikel från Region Östergötland - bli Emmas kollega

Som en spindel i nätet som lär sig något nytt varje dag. Så beskriver sig Emma Dalvik, som sedan fem år tillbaka jobbar på Njurmedicinska kliniken i Linköping och deltar i detektivarbetet för att hjälpa patienterna. ”Jag vill att de ska känna att Emma verkligen gjorde allt hon kunde”, säger hon till Medjobb.se.

Året om pågår ett detektivarbete på Njurmedicinska kliniken i Linköping. Tvärprofessionella team av läkare, sjuksköterskor och undersköterskor jobbar tillsammans för att ställa diagnoser och ta hand om patienter i alla åldrar.

För fem år sedan anställdes Emma Dalvik på kliniken.

”Jag tycker att det här är världens roligaste jobb”, säger hon till Medjobb.se

Som sjuksköterska utför hon vanligt förekommande sjuksköterskeuppgifter på en vårdavdelning, så som läkemedelshantering, provtagningar, deltar i ronder och utför så kallat rondarbete. Men man deltar även i omvårdnadsarbetet då de är den omvårdnadsansvariga.

Men hon är också en spindel i nätet:

”Vi gör många andra saker som inte görs precis inne hos patienten. Vi kontaktar andra vårdgivare, kommunen, dokumenterar och har kontakt med anhöriga.”, konstaterar hon.

Favoritstunden är när hon efter ett pass hunnit med allt hon satt sig för.

”När jag känner att jag har gett bra vård till mina patienter och dessutom kunnat göra det där lilla extra känns det som att det man gör verkligen har en mening. Jag vill att patienten ska känna att Emma verkligen gjorde allt hon kunde”, säger hon.

Njurmedicinska kliniken i Linköping där hon jobbar består av en njurmottagning och tre dialysenheter och har tolv vårdplatser med ytterligare två dagvårdplatser och två akutdialysplatser. Klinikens specialitet är att ge vård till patienter med akut eller kronisk njursvikt.

”Vi har en kultur som uppmuntrar oss att fördjupa oss och gå utbildningar”

Att Emma Dalvik ville bli sjuksköterska har hon varit på det klara med ända sedan tonåren:

”Jag läste omvårdnad på gymnasiet och har jobbat som undersköterska tidigare. Miljön och patientkontakten i vården fascinerade mig. Jag ville träffa och hjälpa andra människor.”

Tjänsten är hennes första efter sjuksköterskeutbildningen och att hon hamnade på sin klinik var mer eller mindre av en slump.

”Jag sökte jobb på olika ställen och var på intervju på några olika ställen. Men jag fick en jättebra känsla här och de var också de första som ringde”, minns hon.

Hon har inte ångrat beslutet.

”Under alla år har vi haft en väldigt stabil, stöttande och bra sjuksköterskegrupp i det stora hela”, säger hon.

Hur har du utvecklats under de här fem åren?

”Jättemycket. När jag började kunde jag vara nervös och orolig innan ett arbetspass. Men man lär sig små och stora nya saker varenda dag. Ju längre man jobbar desto säkrare blir man och då blir jobbet roligare. Jag har aldrig ont i magen när jag ska gå till jobbet och nästan alltid tycker jag det är kul”, säger hon.

På avdelningen finns en instruktionssjuksköterska som håller i schemalagda studiedagar för kollegorna.

”Det kan handla om att vi diskuterar vad som är god omvårdnad eller att vi får bekanta oss med och lära oss ett medicintekniskt instrument. Vi har en kultur som uppmuntrar oss att fördjupa oss och gå utbildningar”, säger Emma Dalvik.

En sak som har underlättat är att sjuksköterskorna på avdelningen sedan tre år tillbaka har varsin Ipad. Den är till för att stödja personalens samarbete kring patienterna på avdelningen. De kan förutom att läsa journalen och dokumentera, även administrera läkemedel och registrera resultat från olika mätningar så som puls, blodtryck och vikt i sin Ipad.

”Arbetet har även blivit mer patientsäkert sedan vi började arbeta med det systemet”, säger Emma.

”Jag kan se en skillnad mot hur det var när vi skrev allt på papper. Det är färre saker som missas och arbetet har absolut blivit enklare. Jag tror att det det är något som gör att den här avdelningen sticker ut lite. Det märker man på hur studenter, nyanställda och annan personal som jobbar tillfälligt hos oss reagerar”, säger hon.

Vad kan nya sjuksköterskor vänta sig hos er?

”En avdelning med högt i tak och ett öppet klimat. Som nykomling är man lika välkommen som de som har jobbat i tio år. Man tillåts att vara ny på jobbet, att fråga mycket och att inte kunna allting från början. Vi hjälps åt”, säger Emma Dalvik.

 

Dela gärna!
  • 1.1K
  • 41
  • 12