En dag – Mikael Klotz i Hammarby fotbolls medicinska team

"VI HAR EN TYDLIG VISION OM VAR VI VILL VARA. HAMMARBY HAR SOM MÅL ATT HA DET BÄSTA MEDICINSKA TEAMET OCH ÄVEN BLI BÄST PÅ SPORTSCIENCE OCH VI SATSAR PÅ ATT NÅ DIT"

Våra läsare har kanske bekantat sig med Mikael Klotz efter artikeln om hans nominering ”Årets Fysioterapeut 2018”.  Nu fick vi möjligheten att följa med på hans arbete för att se och höra hur ett arbetspass som medicinskt ansvarig kan se ut i en av Sveriges absolut största föreningars fotbollssektion, Hammarby Fotboll.

Runt sjusnåret vandrar jag mot Tele 2 arena och imponeras av den enorma fasaden i metall, med form av ett rymdskepp. På håll ser jag en person som gör diverse kung fu-former och ser ut att dansa fritt med sina rörelser. Min första tanke är ”Det var mig en morgonpigg en den där Klotz”. När jag kom närmare visade det sig att jag hade tagit fel på person. Det var en kinesisk wushu-instruktör som väntade in en grupp elever. Han bugade sig så vigt och djupt när vi möttes och jag tänkte att min rygg sannolikt hade gått sönder om jag gjort likadant. Så jag nöjde mig med att vinka tillbaka.

Jag vandrar vidare mot spelaringången och möter Mikael strax efter klockan sju. Då har han redan varit igång ett bra tag och har packat ut bilen som var fylld av medicinska attiraljer som han behöver i sitt arbete. Vi hälsar glatt och jag berättar om min nyfunna kinesiske vän.

–Jag vet, en polare bor inte långt härifrån och jobbar natt. Han är inte särskilt glad på dem då de skriker när de utför sina kungfuformer eftersom han inte får sova, säger Mikael och skrattar gott.

Efter att han släppt in mig genom säkerhetskontrollerna påminns jag om den känsla jag fick när förra intervjun ägde rum. Hans värme, respekt och omtanke lyste igenom i handling när den första person vi mötte, städerskan Perihan, hälsade glatt på oss. Mikael hälsade varmt tillbaka och hjälpte henne att lyfta en sak som verkade alltför tung för en person.

07:20

Mikael sätter igång med att fylla på isbadet – en massa kallt vatten och två enorma hinkar is. Han har stenkoll på att det tar exakt 38 minuter att fylla det, så vi låter det fyllas på av sig självt.

Detta är Kryoterapi, för att återhämtningen förhoppningsvis ska kunna ske snabbare. Först ett isbad och sedan bastu. Isbadet gör så att blodkärlen drar ihop sig och bastun öppnar kärlen och på så sätt kan blodflödet påverkas. Det är teorin bakom. Spelarna ska utföra detta efter ett träningspass eller match, säger Mikael

–För många år sedan var jag på en föreläsning med Leif Svärd som då var Englands landslagsläkare och hur bra resultat det gav spelarna gällande deras återhämtning. Inte alla spelare är särskilt pigga på ett isbad och det är ju inte så skönt till en början. Det tar ett tag att vänja sig och det kan till och med göra ont. Men efter några gånger vänjer de sig och slipper hålla på så här, säger Mikael och vi skrattar medan han låtsas sätta in ett ben och grina riktigt, riktigt illa.

07:31

Klotz läser in spelares inskickade statusinformation

Vi går in i behandlingsrummet. Där öppnar Mikael sin laptop och går igenom de svar han fått via ett system från KitmanLabs som Hammarby valt att använda sig av. Varje spelare har en app där de svarar på en enkät varje morgon, svaren ska vara inne senast 08:45 och där svarar de på frågor om hur de mår och om de har eventuella smärtor eller känningar.

–Vi har en tydlig vision om var vi vill vara. Hammarby har som mål ha det bästa medicinska teamet samt bli bäst på sportscience och vi satsar på att nå dit, just därför har vi till exempel det här systemet. Här kan jag se exakt vad som är på gång med spelarna för att lättare kunna förebygga eller behandla varje individ utefter deras egna speciella behov.

–Svensk fotboll har också en officiell plattform där samtliga lag måste fylla i vissa uppgifter, vilket jag också gör när jag fått in svaren, säger Mikael.

Med den inkomna informationen som underlag har Mikael och huvudtränaren Stefan Billborn en dialog om spelarnas medicinska status så tränarteamet kan planera dagen innan dagens träning.

Hur kan du vara säker på att alla är ärliga i sina svar i och med att varje spelare helst vill spela så mycket som möjligt?

–I mitt arbete och som människa generellt, är det mycket viktigt för mig att skapa bra relationer – i detta fallet relation till killarna. Det kan vara så att vi pratar om det mesta, det behöver inte alltid bara vara det rent medicinska. Det finns så mycket runt omkring, även privat. Det är så enkelt som att om man inte mår bra – då presterar man inte. Och min roll är att dels se till att killarna mår bra och dels att tränaren ska kunna få ut maximalt av deras kapacitet.

08:27

Hammarbys Neto Borges får hjälp med att linda vristen inför dagens hårda träningspass.

In kommer en av lagets utländska stjärnor. Man har lagt en långsiktig och väl genomarbetad plan för att påverka spelarens kroppssammansättning/muskulatur. Spelaren hälsar glatt, lyssnar ödmjukt på vad Mikael har att säga och ställer sig på en maskin av märket ACCUNIQ. Det är en maskin som via två joysticksliknande saker samlar spelarens personliga data vad gäller impedans. Eftersom fett och muskler leder ström olika bra går det att beräkna andelen kroppsfett. Sedan går spelaren fram till Mikael som med en Caliper gör en andra, men nu manuell mätning av spelaren.

–Ibland gör muskeluppbyggnaden/kroppssammansättningen att en spelare inte kan prestera maximalt, det tar ett tag för kroppen att vänja sig med de nya musklerna, säger Mikael.

Nu ansluter även Onur Göc som ska hjälpa Mikael att massera spelare om Mikael tycker de är i behov av det. Men först ska vi förflytta oss till ett annat utrymme i arenan för att äta frukost med spelarna.

 

09:00

Frukost med spelare och ledarstab

Spelare och ledare samlas och äter frukost tillsammans. Nu lämnar han rapporten från tidigare nämnda app till tränaren Stefan Billborn och går igenom eventuella frågor. Sedan går Mikael runt bland spelarna, klappar om dem och tar ett snack med dem på tu man hand eller medan de sitter och äter i grupp. Den är en avstämning och även det ett avslappnat sätt att fortsätta bygga relationen med killarna.

Stämningen är på topp, många skrattar gott och rummet är fylld av energi.

Mikael tar en av spelarna och går iväg lite med honom. De ställer sig vid entrén till restaurangen och där har de ett samtal några minuter. Spelarens kroppsspråk och hans sätt att lyssna vittnar om den tillit och förtroende han har för Mikael.

Mikael Klotz går runt, samtalar och stämmer av status med spelare

Sedan sätter sig spelaren på sin plats och fortsätter sitt glada samtal med gänget medan Mikael går från bord till bord, klappar om, skrattar med, skämtar och ser ut att må allmänt bra.

Energinivån är väldigt hög och det känns som om alla är riktigt laddade och ivriga att gå ned i omklädningsrummet och göra sig i ordning för dagens träningspass. Det kommer att bli lite tuffare än vanligt, vilket innebär att både Mikael och Onur kommer att ha det hett om öronen efter träningspasset.

Sedan går vi ned till omklädningsrummet innan spelarna. Där förbereder sig Mikael och Onur för att möta upp spelarna och ge dem behandling inför dagens träning. Spelarna kommer in och skratten hörs från långt avstånd. Själv sitter jag på en stol mellan Mikaels och Onurs stationära platser och när spelarna kommer in hälsar de glatt och ödmjukt. En del sätter sig bredvid och pratar om allt möjligt. De är helt vanliga killar, glada, ödmjuka, klart trevliga. Skämten avlöser varandra i rummet. Det finns helt klart en härlig kemi och broderlig atmosfär i gruppen.

I rummet behandlas spelarna för stelhet i muskler och leder, olika känningar i kroppen. Mikael känner lite på dem, ser över åkomman och behandlar dem.

Två av dem talar om en match mellan ett norskt lag och MFF (Malmö FF) och en annan av de utländska stjärnorna som varit proffs i Europa sätter sig bredvid mig och säger spontant om Mikael Klotz:

–Wow this guy is really professional! När jag landade – och det innan jag signade – messade han mig, hämtade upp mig och tog hand om mig på bästa sätt. Jag har aldrig varit med om något liknande!

Kennedy Bakircioglü, en klubbikon som nu är i slutet av sin aktiva karriär, sätter sig bredvid mig och berättar om fina minnen och hur han kommer att sakna den fantastiska publiken och atmosfären de skapar på arenan. Man märker tydligt varför han har varit kapten under så många år. Han är ett energiknippe som sprider skratt och glädje i rummet.

In kommer även Joakim Björklund, tidigare proffs i bland annat spanska Valencia och stjärna i det svenska fotbollslandslag som tog VM brons 1994, för att hälsa och vi börjar tala på spanska – mitt modersmål. Han har en imponerande klockren spanska och även han har en härlig och glad energi.

10:05

Nu är det dags för oss att börja röra oss mot själva fotbollsplanen där de ska träna. Klotz sätter sig på avbytarbänken för att få en överblick över fotbollsplanen för att kunna följa och upptäcka eventuella känningar hos en spelare.

–Jag brukar sätta mig en bit ifrån. De vet att jag finns här och har de känningar eller får en hård smäll på träningen är det bara att komma till mig så åtgärdar vi det.

Vid vattenpauserna kommer spelarna till oss och de skämtar friskt med Mikael. Det är tydligt att spelarna tycker om honom.

11:45

Den bild som pryder behandlingsrummet. Johan Person kroppsminkad av Mikael Klotz i samband med att Hammarby åter tog steget upp till Allsvenskan .

Nu är träningen avslutad och det är åter dags för Mikael och Onur att behandla spelare efter träningen. Han gör allt i sin makt för att spelarna ska vara så pigga i kroppen som möjligt inför nästkommande match.

Det är full fart i rummet och riktigt mycket att göra för Mikael.

Eftersom det sedan är dags för lunch med spelarna och fredagsmöte för Mikael och övriga i A-lagets ledarteam lämnar vi Mikael för idag och tackar hjärtligt för denna nya och härliga erfarenhet i idrottens finrum.

 

Läs gärna mer om Mikael Klotz i samband med nomineringen till priset ”Årets Fysioterapeut 2018”

Möt Mikael Klotz – nominerad till priset ”Årets Fysioterapeut 2018”

 

Dela gärna!
  • 3.1K
  • 672
  • 77