Ett hjärtligt välkomnande för Fikru Maru

"Välkommen hem"

Många ville träffa Fikru Maru när han kom till Hudiksvalls sjukhus, efter fem år som frihetsberövad i etiopiskt fängelse.

Det är jättemycket känslor. Jag trodde inte att jag skulle få ett sådant stort och varmt välkomnande. Nu börjar jag känna att jag verkligen är fri. Jag känner glädje över min frihet. Jag skulle vilja byta om och börja jobba. Det känns härligt, säger Fikru Maru.

Under fredagsmorgonen mötte han Aktionsgruppen för Fikru Marus rättvisa och närvarade vid ett läkarmöte. Efter det tog han hissen till hjärtavdelningen för att träffa kollegor, äta smörgåstårta och ta emot presenter. På bordet stod liljekonvaljer och svenska flaggor. I taket bildade vimplar orden ”Välkommen hem”.

Eva Strandberg, biomedicinsk analytiker, var en av alla som var på plats:

– Jag minns att jag gav honom en bok när han skulle resa iväg. Sedan såg jag honom inte mer, och nu har det gått fem år, säger hon.

– Det är otroligt glädjefyllt. Jag är tacksam att Fikru är släppt och tillbaka hos oss i Sverige och Hudiksvall, säger Helena Bikoff, tidigare vårdenhetschef på avdelningen och nu tillförordnad verksamhetschef för primärvården Hudiksvall-Nordanstig.

 

Aktionsgruppen för Fikru Marus rättvisa tillsammans med Fikru Maru och regionråd Tommy Berger (S).

 

Känslorna överväldigade Eva Strandberg när hon såg Fikru Maru kliva ur hissen.

 

Helena Bikoff och Anna-Karin Kruse överlämnade välkomstgåvor och blommor.

 

Fikru Maru berättade att engagemanget från kollegorna i Hudiksvall betydde mycket för honom under tiden i fängelse.

Fakta

Fikru Maru var tidigare anställd på halvtid vid Hudiksvalls sjukhus. För fem år sedan fängslades han under ett besök på den hjärtklinik som han startade i Addis Abeba med hjälp av svenska biståndspengar.

Fikru Maru greps som en av 65 misstänkta i en korruptionshärva, och har sedan dess även blivit anklagad för terroristbrott efter ett fånguppror på Kilitofängelset. Han är nu frikänd från misstankarna, och släpptes ut ur fängelset den 15 maj.

Fikru Maru kom till Sverige 1975 som flykting och utbildade sig till läkare med inriktning på hjärtkirurgi. Han är framstående inom området och har haft uppdrag på bland annat Hudiksvalls sjukhus.

Så här skriver Region Gävleborg på sin webbplats.

 

Dela gärna!
  • 16
  •  
  •