Fredagshälsningen: Pia Sundhage

"Ni är otroligt viktiga! "

När hon var liten kallade hon sig Pelle för att vara med killar och spela fotboll. Sedan dess har Pia gjort fantastiskt mycket för att höja damfotbollens status i världen. Vad sägs om till exempel: Fyra SM-guld, fyra svenska cuptitlar, fem internationella mästerskapsmedaljer i VM och EM, ett EM guld 1984 bland annat som spelare.

Hon blev också  Sveriges och en av världens första kvinnliga utlandsproffs. Som tränare för USA:s fotbollslandslag vann hon OS guld både 2008 och 2012 samt VM guld 2011, med Sverige även OS silver 2016 och EM brons 2013. Pia är också första kvinna i Svensk Fotbolls Hall of fame. Meritlistan kan göras mycket längre, och här har vi henne, ödmjuk och glad.

En av fotbollsvärldens bästa och mest meriterade fotbollsspelare Abby Wanbach har tidigare sagt om Pia: ”-Hon älskar fotboll, och det märks i hennes sätt att träna. Den kärleken lyser igenom. Passionen är uppenbar och hon har ett positivt kroppspråk. Jag har nog aldrig träffat en mer positiv människa.”

Hej Pia, när man ser på dina meriter så ser de helt galna ut. Hur reflekterar du själv inför vad du åstadkommit, både som spelare och tränare?

-För femtio år sedan fick tjejer knappt spela fotboll så det har varit en lång resa. Tack vare att vi har hjälpts åt att slå sönder massa fördomar är nu verkligheten en annan för dagens kvinnliga fotbollsspelare. Min generation kämpar för att nästa generation ska ha det bra och eftersom det fortfarande är en resa bör det fotsätta på samma vis – att dagens generation ska kämpa för att den efterkommande ska ha det bra, säger Pia Sundhage.

-Solidaritet är ett mycket viktigt ord jag är uppvuxen med, man ska alltid komma ihåg sina rötter.

Du har ju många strängar på din lyra, verkar inte vara rädd för nya utmaningar eller att ta fighten mot det som verkar svårt och har alltid arbetat med elitidrottare som oftast har ett lite mer ”jag bara gör det” tänk. Har du något tips att ge dem som är lite mer rädda inför nya utmaningar?

-Jag är väldigt försiktig med att ge råd, speciellt när man inte har en direkt relation till människan man ger det till. Men som jag ser det ska man alltid vara sig själv. Veta vem man är och vem man vill vara, vad man är bra på och vad man är dålig på. Inse att det krävs en massa mod att ha tålamod.

-Just nu arbetar jag med 15-åringar. Där plockar vi en detalj de ska jobba på under en viss tid för att förbättra sin spetskompetens. Där gäller definitivt modet att ha tålamod, säger hon.

Har du själv någon eller några förebilder vars ord eller gärningar får dig att lyfta under tyngre stunder eller när du har en stor utmaning framför dig?

-Det är främst mina syskon och vänner. Sedan har jag också en mentor, Elisabeth Solin och Margareta Svedberg, min stora idol och idrottslärare  på Tingholmsgymnasiet 1975-1978. Margareta hade förmågan att se och lyfta alla till sin nästa nivå, oavsett hur bra eller dåliga de var. En genuin lärare och människa!, säger Pia med uppenbar beundran i rösten.

Enligt några undersökningar som gjorts har många dig som drömchef. Vad är det som gör dig till en bra ledare enligt dig?

-Det finns ett vykort med en text jag tycker om: ”Gör det du gillar och gilla det du gör”

-Och det är passion för det jag håller på med som gör att jag mår bra som ledare. Man kan vilja och man kan kunna, men man måste orka över tid till det krävs nog.

-Jag är även medveten om vad jag är bra på och vad jag inte är bra på. Därför jag har också skaffat mig personer omkring mig som jag kan sporra och delegera saker jag inte är bra på. Jag skapar förtroende genom att lägga mycket tid på relationer. Det krävs relation för prestation och det handlar mycket om respekt. Vi arbetar alltid som ett team.

-Ensam är inte stark – tillsammans med andra kan jag vara bäst. Andra gör en bra och vice versa. Vattna en blomma och den blir vacker.

-När jag gör något tror jag att det kommer att gå bra. Under större delen av min karriär som spelare och ledare har jag varit nära elitidrotten. Man spränger gränser när man är bland de bästa och tack vare de bästa själv bli ännu bättre och göra dina kamrater ännu bättre.

-Förstärker man det goda smittar det i gruppen och lyfter laget, säger Pia Sundhage som tror stenhårt på att fokusera på det positiva.

Har du något speciellt och positivt minne från sjukvården du vill dela med dig av?

-Jag har gjort några operationer. Och jag är otroligt spruträdd, tycker att det är riktigt obehagligt. Vid de tillfällena har vårdpersonalen alltid respekterat det, gett mig tid att ladda och lagt sprutan väldigt försiktigt.

De var mycket empatiska och det blir bra om man blir tagen på allvar.

Vilken är din fredagshälsning till sjukvårdspersonalen?

-Med tanke på att Sverige mår så bra ekonomiskt måste man satsa mer på er, man måste satsa mer på vård. Vi har nu läst om bankernas konstiga och allför ljusskygga affärer. Enorma vinster som går vi vet inte var och min mening är helt klart att bankernas vinster behövs inom vården.

-Ni är otroligt viktiga!

Tusen tack för att du är du Pia, en förebild för  tjejer och killar – för kvinnor och män.

Vi tackar även Pia för att hon tog sig tid till oss, trots ett späckat schema. Pia värderar sin fritid högt och kändiskap är inget för henne.

Som rolig anekdot kan tilläggas att hon även har nobbat fina middagar med två  amerikanska presidenter, George Bush och Barack Obama, och den svenske kungen. Så vi känner oss extra glada och priviligierade över att hon tog sig tid till en intervju och hälsning till Sveriges härliga vårdpersonal.

Dela gärna!
  • 88
  •  
  •