Kontakttjänsten Hurmårdu.nu tilldelas Quality Innovation Award 2018

"Genom att utgå från målgruppens behov har vi utvecklat en tjänst som skapar värde för användarna"

Foto: Pressbild Landstinget i Värmland

Landstinget i Värmlands arbete med ungas psykiska hälsa prisas ännu en gång. I dag tilldelades landstingets kontakttjänst Hurmårdu.nu SIQ – Institutet för Kvalitetsutvecklings pris Quality Innovation Award 2018.

– Det känns väldigt roligt och en smula omtumlande att det som är vår vardag uppmärksammas på det här sättet, säger Christina Sand, verksamhetschef Första linjen unga Karlstadsområdet.

Verksamheten Första linjen unga Karlstadsområdet startades 2015 som ett samarbete mellan landstinget och Grums, Forshagas, Hammarös, Kils och Karlstads kommuner. I dag finns mottagningar i hela Värmland dit barn och unga med måttlig psykisk ohälsa kan vända sig.

Efter ett projekt där 50-tal gymnasieungdomar involverades för att ytterligare ringa in just ungdomars behov lanserades Hurmårdu.nu i december 2017. Det är en digital tjänst som möjliggör kontakt med Första linjen via sms eller webbsida.

– Vi fick tydliga inspel om att man hellre ville ta kontakt på andra sätt i stället för att ringa till oss. I dagsläget är det cirka 10 patienter varje vecka som når oss via Hurmårdu.nu, säger Christina Sand.

Enkel kontakt

– Genom att utgå från målgruppens behov har vi utvecklat en tjänst som skapar värde för användarna, både unga och medarbetare. Nu kan barn och unga på ett enkelt och bekvämt sätt utrycka sina bekymmer och ta kontakt med Första linjen, säger Olga Sabirova Höjerström, tjänstedesigner.

Via Hurmårdu.nu beskriver ungdomarna sitt mående med hjälp av bland annat emojis, vilket sedan ligger till grund för den hjälp som Första linjen erbjuder.

– Vi tar den växande psykiska ohälsan bland unga på största allvar och det här är ett sätt att underlätta för barn och unga att söka hjälp så att vi kan fånga upp dem tidigt, säger Christina Sand.

Landstinget i Värmland tilldelas Quality Innovation Award 2018 i klassen Social and healthcare innovations. Utmärkelsen delas ut den 7 februari i Stockholm. Som vinnare i svenska Quality Innovation Award har Hurmårdu.nu också en chans att ta hem den internationella utmärkelsen som delas ut i Beijing den 27 februari.

Motivering

Innovationen Hurmårdu.nu erbjuder ungdomar med psykisk ohälsa en enkel och lättillgänglig webbtjänst. Innovationen har utvecklats i samarbete med ungdomar vilket har varit en viktig framgångsfaktor. Hurmårdu.nu är sannerligen banbrytande och representerar ett nyare, mer effektivt och bättre sätt att möta människors behov av råd samt vård och omsorg. Tjänsten är kommunicerande och inte bara informerande, vilket är nyskapande i jämförelse med liknande tjänster.

 

Dela gärna!
  • 7
  •  
  •