Maria blev smärtfri av EMS-träning

“Varför hittade jag inte X-shape tidigare?”

Maria Lalitha Ångnell utanför träningslokalen i Solna.

Maria Ångnell har länge lidit av svår värk i rygg och nacke, men sedan hon började träna hos X-shape Fitness har livet förändrats till det bättre “Jag är helt smärtfri, piggare och sover bättre än någonsin.”

Maria Ångnell såg ett inslag på TV4 om EMS-träning och blev nyfiken. Hon googlade på den, än så länge, ganska okända träningsmetoden och hittade X-shape Fitness.

– Jag hade inga direkta förväntningar första gången utan var mest nyfiken. Två glada och positiva tjejer öppnade dörren. Passet var riktigt roligt, lite läskigt och superlyxigt, skrattar Maria Ångnell.

X-shape Fitness är en franchisekedja med fristående entreprenörer som driver sina studios som egna bolag. I konceptet står att varje studio ska ta emot ett pro bono case varje år. När Maria Ångnell hörde talas om det blev hon nyfiken.

– Jag hade inte den ekonomiska möjligheten att köpa medlemskap, men jag förstod att de resultat som träningen ger fungerar bra och håller i sig så det var värt att fråga.

Kajsa Bäckström och Johanna Lindgren som äger och driver X-shape Solna diskuterade Marias problematik och beslöt att bevilja henne årets pro bono.

– När Maria berättade om sina smärtsamma nackbesvär så tänkte vi att vi självklart vill hjälpa henne att nå ökad livskvalitét, säger Kajsa Bäckström.

– Under perioden som Maria tränade sina pass kunde hon öka svårighetsgraden och intensiteten i träningen, detta i kombination med att smärtan minskade radikalt. Det var jättekul att se, fyller Johanna Lindgren i.

– Jag tror aldrig att jag har varit så avslappnad i kroppen som efter första passet hos X-shape. Jag sover bättre, värken i nacke och rygg är helt borta och jag känner mig fastare i kroppen. Jag mår så mycket bättre överlag och känner att jag äntligen har hittat en träningsform som passar mig. Jag behöver aldrig känna mig bortkommen som jag gör på ett klassiskt gym, säger Maria Ångnell och fortsätter:

– När jag kom till X-shape stod jag på medicinsk behandling mot smärta/värk och gick till en fysioterapeut en gång i veckan. Efter första träningspasset har jag inte behövt fortsätta den behandlingen utan är symtomfri.

När det gäller Marias problematik -– hur hjälper EMS där?

– EMS-träning går djupt in i den muskulatur som är svår att komma åt med vanlig träning, det vill säga den posturala muskulaturen som korrigerar hållningen och stabiliserar belastningen för nacken. Dessutom är elstimuleringen från EMS-träningen smärtlindrande vilket hjälper henne mycket, säger Kajsa Bäckström.

Hur skulle ni kunna hjälpa fler med dessa symptom?

– Vi har träffat många människor med diverse olika smärtproblematik. Det vi ser är att EMS-träning har en otrolig genomslagskraft på ett sätt som kunderna aldrig upplevt förut. Och de som kommer till oss har testat alla vägar för att få hjälp med att minska smärtan. Vi har många gånger hört kunder säga ”varför hittade jag inte X-shape tidigare?” , säger Johanna Lindgren och fyller i:

– Hos oss tränar alla kategorier. Ung som gammal, liten som stor. Den stillasittande kontorsarbetaren och den mest aktiva träningsutövaren. Men en av de vanligaste kundkategorier som kommer till oss är den som har rygg/nacksmärtor, precis som Maria.

Fullständigt namn: Maria Lalitha Ångnell

Familj: Dotter på 9 år

Ålder: 35 år

Vad ville du bli när du var liten: Veterinär

VAD ÄR EMS

EMS, elektrisk muskelstimulation, är en metod där man låter elektrisk ström styra musklernas kontraktioner. Ju mer ström man lägger på, desto mer måste musklerna dra. Man kan köra EMS långt över kroppens egen förmåga. Träningseffekten blir enorm. EMS når även muskler som annars är svåra att träna på normalt sätt. Metoden är inte att förväxla med den som 90-talets TV-shop bjöd på där muskler utlovades medan man satt i soffan och tittade på TV. Hos X-shape Fitness får man kämpa på, men intensiteten anpassas till kundens behov. Max två personer tränar i taget hos X-shape Fitness.

Passet tar 20 minuter och motsvarar flera timmars traditionell styrketräning.

Metoden gör att klienten kommer åt upp till 90% av kroppens muskelmassa och kan spänna musklerna upp till 18 gånger mer än på ett vanligt styrkepass.

Även ytterst vältränade personer får träningsvärk av EMS vilket förvånar många, men de har djupare muskler som har varit passiva när de har tränat styrka på konventionellt sätt. Med EMS drar dessa muskler igång.

OM X-SHAPE FITNESS

X-shape FItness startade 2016 och har i dag en anläggning i Vasastan i Stockholm som ägs av grundarna till kedjan samt tre franchisestudios, en på Östermalm i Stockholm, en i Solna och en i Nacka.

Dela gärna!
  •  
  •  
  •