Marie Lindström på Ersta diabetesmottagning har utsetts till Årets diabetessjuksköterska

Årets diabetessköterska utses av Svensk Förening för Sjuksköterskor i Diabetesvård

Marie Lindström på Ersta diabetesmottagning. Foto: Ersta Diakoni

Motiveringen innehåller en rad värmande omdömen: ”sann pedagog”, ”en popcornmaskin av idéer”, ”ger patienten trygghet och använder glädjen och humorn i mötet med patienten”, ”ett aldrig sinande entreprenörskap”…

Hur känns det att höra de orden om sig själv?

– Jag blir förstås väldigt smickrad. Jag har nog rätt många idéer, ibland blir kollegorna lite trötta på mig, säger Marie och skrattar.

Det senaste dryga årtiondet har antalet patienter på Ersta diabetesmottagning ökat från drygt 300 till nästan 1 300. Närmare hälften av dem är under 30 år. Marie Lindström har bland annat fokuserat på att hjälpa ungdomar över i vuxenvården.

Vad skulle du säga är den största skillnaden i vården mellan ungdomar och vuxna?

– Det är betydligt mer komplicerat att vara ung och ha en kronisk sjukdom. Det är ju överlag många unga idag som inte mår så bra. Lägg till en kronisk sjukdom i en så turbulent tid som tonåren eller som ung vuxen, så krävs det ”skills” för att hantera det.

– Det är en period där man ska frigöra sig från föräldrarna, hitta sig själv, kanske byta studieort och då också byta vårdmottagning. Med så många krav i livet kan finns risken att man inte hinner ta hand om sig själv så bra som man skulle önska.

Hur tänker du som vårdgivare i det läget?

– Det viktigaste när man går från barnklinik till vuxenvård är att varje individ blir sedd och känner sig trygg med den vårdgivare man får. Då sänks tröskeln så att man verkligen tar kontakt när det behövs.

Om du får framtidsspana, vad tror du blir nästa utvecklingssteg inom diabetesvården?

– Jag tror att diabetesvården behöver förändras i sin struktur. Vi behöver fler kontaktytor till den generationen som inte vill sköta kommunikationen via ett brev i brevlådan. Vi måste vara på plattformar och ställen där de yngre är. Kanske kan de chatta direkt med oss, eller boka tider via sms.

Du är också med och forskar inom personcentrerad vård. Vad undersöker ni?

– Vi gör en studie tillsammans med Sachsskas ungdomsmottagning. Doktor Eva Toft och jag gör en studie kring ett utbildningsmaterial som är anpassat till unga kvinnor i 15-18-årsåldern.

Varför just den gruppen?

– De upplever en tyngre diabetesbörda och har högre blodsockervärden än de unga männen i samma ålder. Vibeke Zoffman i Danmark har gjort ett material som heter ”Gudied self determination”, en sorts reflektionsmaterial där de här unga kvinnorna med diabetes kan se vad de själva behöver jobba med. I min magisteruppsats intervjuar jag kvinnor som har använt det här materialet.

Årets diabetessköterska utses av Svensk Förening för Sjuksköterskor i Diabetesvård, SFSD, sedan 1987. Utmärkelsen går till en sjuksköterska som under en längre tid bidragit till ökad kvalitet inom diabetesvården genom sitt kunnande, sitt engagemang och agerande. Det delas ut av Ascensia Diabetes Care. Förutom äran får pristagaren 25 000 kronor att använda till kunskapsinhämtning som är till nytta för hälso- och sjukvården och som främjar personlig utveckling inom verksamhetsområdet diabetesvård.

Dela gärna!
  • 38
  • 4
  •