Från barndomsdröm till verklighet

"Att få vara delaktig i deras lycka, det gör mig riktigt glad"

Marina Forsblad

Marina Forsblad kommer från sitt arbetspass med ett stort leende. Hon hälsar glatt, visar mig runt i Västerås Centrum och berättar lite minnen om sin uppväxt här. Sedan sätter vi oss på hennes favoritfik för att prata vidare. 

Marina Forsblad arbetar som barnmorska sedan 12 år tillbaka och är just nu på förlossningsavdelningen i Västerås där det föds nästan tre tusen barn per år. Hon berättar att de arbetar i parvård – en barnmorska och en undersköterska. På avdelningen arbetar specialistläkare med utbildning inom obstetrik och gynekologi (förlossning och kvinnosjukvård). Det finns även tillgång till barnläkare och narkosläkare dygnet runt.

Vad var det som fick dig att välja barnmorskeyrket?

– Redan som femåring pratade jag om att bli barnmorska när jag blev stor, då bodde jag i Chile. När familjen flyttade till Sverige började jag i grundskolan, första klass. En dag hade klassen studiebesök på en bondgård som stärkte min kärlekshistoria till barnmorskeyrket. Eftersom jag var relativt nyanländ behärskade jag inte det svenska språket så bra. När klassen gick vidare till en annan del av bondgården förstod jag det inte riktigt, utan stod ensam kvar. Framför mig stod en ko som precis skulle föda fram sin kalv. Jag kände mig lyckligt lottad som fick se hela händelseförloppet när kon födde kalven och slickade på sin nyfödda.

Har som mål att varje födande kvinna jag möter ska känna sig stolt över sig själv. Kvinnokroppen är magisk, bara att kunna bära en graviditet och sedan föda sitt barn är ju fantastiskt.

Det var då jag på riktigt bestämde mig för att jag en dag skulle jobba som barnmorska. Det var en fantastiskt stund som jag kommer att bära med mig under hela mitt liv. Jag vill gärna tro att det fanns en mening med att jag inte skulle höra eller förstå var resten av klassen skulle ta vägen, säger Marina och skrattar gott åt minnet.

Vad är du mest stolt över i jobbet?

– Det som gör mig mest stolt som barnmorska är egentligen att jag nådde mina drömmar genom att utbilda mig till just barnmorska. Det är en bred profession. Du möter kvinnan under hela hennes livscykel.

Vad inspirerar dig?

Det som inspirerar mig är den födande kvinnan. Hennes styrka och kraft som kommer i samband med födelsen. Att se när den blivande familjen möts, dvs vid födelseögonblicken. Kärleken som bara finns där. Som barnmorska blir man i de ögonblicken nästan osynlig för paret. De har vackert nog bara ögon för sin lilla nyfödda.

Vad känner du att du ger patienterna?

Trygghet i vad det gäller den medicinska kunskapen och även vad gäller omvårdnadsbiten. Det är viktigt att vara lyhörd och känna in vad den födande kvinnan har för önskemål. Försöka tillmötesgå önskemål som långt det går. Har som mål att varje födande kvinna jag möter ska känna sig stolt över sig själv. Kvinnokroppen är magisk, bara att kunna bära en graviditet och sedan föda sitt barn är ju fantastiskt.

Vilken är din starkaste upplevelse som barnmorska?

För mig är det en ära att få stötta den födande kvinnan. Att få möjlighet att närvara under förlossningsförloppet. Att ge henne stöd och styrka genom närvaro, samtal, beröring. Men även att bjuda in hennes partner i förlossningen är mitt mål, då det är något de gör tillsammans. Det går inte riktigt att välja ut en specifik födelse då varje förlossning är unik. Det är just det som är det magiska med mitt jobb. Ingen dag är den andra lik.

En mamma med barnvagn skiner upp när hon ser oss och vinkar glatt till Marina. Marina besvarar dem med en vinkning och stort leende.

– Det är just detta jag menar! Att få vara delaktig i deras lycka, det gör mig riktigt glad!

Kuriosa:

Familj: Make och två barn

Favoritfilm: Love Story (film från 1970 med världsberömd soundtrack)

Förebild: Nelson Mandela som förespråkade förlåtelse och försoning.

Om du skulle återskapa en dag i ditt liv vilken skulle det vara: Den dagen jag fick möta mina barn för första gången, dvs, mina förlossningar.

Dela gärna!
  • 74
  •  
  •