Närakut Rosenlund har öppnat

Närakut Rosenlund är efterlängtad eftersom den blir ett bra komplement till Södersjukhusets stora akutmottagning

Nu har även Södermalm fått en närakut. Den fungerar som en mindre akutmottagning med labb, röntgen och ambulansintag. Innan året är slut ska Stockholm ha totalt tio närakuter.

Närakut Rosenlund ligger vid Rosenlunds sjukhus, nedanför Södersjukhuset. Den blir länets åttonde nya närakut och är ännu en pusselbit den nya struktur för akut vård som nu införs i Stockholms läns landsting.

– Närakut Rosenlund är efterlängtad eftersom den blir ett bra komplement till Södersjukhusets stora akutmottagning. Många patienter kan ha fått vänta länge på sjukhusets akut eftersom man där alltid måste prioritera de allra svårast sjuka. De kan nu få snabbare hjälp på närakuten, säger Johan Bratt, chefläkare i Stockholms läns landsting.

Öppet 8-22, varje dag

Närakuterna fungerar som mindre akutmottagningar, har öppet 8-22 alla dagar, året runt och är till för allvarliga skador och tillstånd som inte kan vänta – men som inte behöver alla de resurser som finns på ett akutsjukhus. Här finns ambulansintag – totalt kör uppemot 20 ambulanser per vecka nu till länets närakuter – och det finns även observationsplatser för patienter som behöver ligga kvar några timmar för bedömning.

Besöken ökar

Totalt räknar Stockholms läns landsting med att närakuterna kommer att kunna ta emot 300 000 patienter per år.
– Vi märker redan att de närakuter som öppnat sedan årsskiftet är uppskattade av stockholmarna. Besöken ökar, samtidigt som de minskar på akutmottagningarna, säger Johan Bratt.
Exempel på skador och sjukdomar som kan tas om hand på närakuter är misstänkta frakturer i händer och fötter, akuta allergiska reaktioner, hjärnskakning, sårskador eller misstänkt propp i ett ben. Närakuten tar emot både barn och vuxna, och finns till för många av de familjer som tidigare vänt sig till sjukhusets barnakut.
– Den som är osäker på var det är bäst att gå kan alltid ringa 1177 Vårdguiden och få vägledning av en erfaren sjuksköterska. Och vid livshotande tillstånd ska man förstås alltid ringa till 112, säger Johan Bratt.

Närakuterna – samma uppdrag och öppettider

• Öppet alla dagar mellan 08.00-22.00. Förlagda till platser med goda allmänna kommunikationer.
• Röntgen.
• Bemannade med specialister i allmänmedicin och/eller akutläkare samt specialistutbildade sjuksköterskor med kompetens i akutsjukvård.
• Hög barnkompetens och hög kompetens för sjuka äldre.
• Möjlighet till konsultation från andra specialister.
• Ambulansintag.
• Tillgång till bakjour vid hög belastning.

Läs mer om den nya strukturen för akut vård

 

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.