Tandläkare utan gränser får Sveriges Tandläkarförbunds pris för tandhälsobefrämjande insatser

"Det är fantastiskt roligt att tandläkarförbundet uppmärksammar det arbetet som vi gör inom organisationen"

Nikoo Bazsefidpay, st-tandläkare i käkkirurgi på Universitetssjukhuset Örebro och vid sidan av sin tjänst är hon även ordförande för Tandläkare utan gränser. Idag, fredagen den 7 december, får hon ta emot ett pris från Svenska tandläkarförbundet som tilldelas Tandläkare utan gränser för deras tandhälsobefrämjande insatser.

Tandläkare Utan Gränser (TLUG) är en oberoende och ideell organisation vars uppdrag är att verka i länder där munhälsan är eftersatt. Projektländernas befolkning erbjuds odontologisk vård, profylaktisk information och instruktioner som syftar till att förbättra både munhälsan och den allmänna hälsan. Genom långsiktighet ska projekten ha en positiv och kontinuerlig påverkan för så många människor som möjligt. På sikt ska organisationen arbeta med hjälp till självhjälp för att undvika en beroendeställning mellan berörda samarbetspartners och landet i fråga.

Nikoo Bazsefidpay

Nikoo är medgrundare till Tandläkare utan gränser. Idén föddes efter att hon försökt stämma av med olika organisationer om möjligheten att få volontärarbeta som tandläkare, men ingen organisation i Sverige kunde erbjuda den möjligheten.

Då tog hon kontakt med en dansk organisation och gjorde sin första volontärresa till Fillipinerna. Hennes tankar var ”det kan inte bara vara jag som är villig att resa för att hjälpa” så när hon kom hem tog hon kontakt med gamla lärare från sina tandläkarstudier på Karolinska Institutet och några andra kollegor. Hon kallade till ett möte och det blev starten för TLUG. I dagsläget har organisationen cirka 800 medlemmar med en styrelse på 16 personer.

Tandläkare utan gränsers arbete finansieras av sponsorer, medlemmar och volontärer.

Detta är dock inte första gången Nikoo prisas för sitt generösa arbete, utan hon blev även utsedd till ”Årets svenska kvinna 2017

Stort grattis Nikoo! 

-Tack så mycket. Det här priset tar jag emot som ordförande, men det är ett pris som tillhör hela organisationen, det är fantastiskt roligt att tandläkarförbundet uppmärksammar det arbetet som vi gör inom organisationen, säger en sprudlande glad Nikoo Bazsefidpay.

-Priset får vi för vårt internationella arbete med att motverka uppkomsten av karies och parodontit. Tandläkarförbundet vill uppmärksamma organisationen, som ger människor som normalt inte har tillgång till tandvård möjligheten till en frisk mun, fortsätter Nikoo.

Vad gav dig drivet att starta en organisation så att även tandläkare nu kan åka som volontärer för att hjälpa människor i andra länder?

När jag var 13 år kom min familj och jag till Sverige. Mina föräldrar har alltid inspirerat mig massor i min vilja att hjälpa utsatta människor och jobba med bistånd. De själva har sedan vi kom arbetat med att hjälpa utsatta människor i andra länder, så det har alltid varit en självklarhet att finnas där för mina medmänniskor, säger Nikoo Bazsefidpay med värme i rösten.

Hur jobbar ni som organisation?

Vi är en idéel organisation som jobbar i många länder, just nu är det Zimbabwe, Tanzania, Nepal, Etiopien och Filippinerna några av de länder vi arbetar vid. Beroende på vilka länderna är skickar vi grupper i alla storlekar, allt från tre till tio personer. Vi skickar inte bara tandläkare alltså, utan tandvårdspersonal, vilket innebär tandhygienister, sköterskor och studenter.

Vad de främst arbetar med är preventiv tandvård, utbildningar, man är på skolor, barnhem, universitet, lär upp studenter, föräldrar, lärare, så mycket vi kan om den förebyggande tandvården som vi är så duktiga på i Sverige. Sedan försöker vi även hjälpa till med den akuta tandvården som har med infektioner och värk att göra. Jag har själv varit ute många gånger som volontär och varit i de flesta av de här länderna. Det är hårt arbete men också väldigt givande, så det är en upplevelse jag skulle rekommendera alla människor, säger Nikoo Bazsefidpay.

Du blev även prisad som ”Årets svenska kvinna 2017” och det var även det för ert fina arbete, berätta lite mer om det.

-Ja, det var riktigt kul. Jag kommer ihåg när de kontaktade mig – datumet var den första april 2017 så jag trodde att det var ett skämt från mina vänners sida och ville inte ta det på allvar när de ringde, säger Nikoo och skrattar.

-Men det är också ett pris som jag tycker är till för oss alla inom organisationen, så det är inte bara jag, utan vi blev med andra ord prisade allihop, avslutar Nikoo.

Juryns motivering

Nikoos grundande av Tandläkare utan gränser bidrar till att gamla och unga i fattiga länder får tillgång till svensk tandvård vilket resulterar i bättre hälsa och ett bättre liv. Genom att exportera både akut tandvård och förebyggande tandvårdskunskap sprider organisationen en bättre tandhälsa i världen samtidigt som den sätter Sverige på kartan. Nikoo, som brinner för sin organisation, är en stark och orädd svensk kvinna som på ett utmärkande sätt för fram Sverige av i dag ute i världen och därför är en värdig mottagare till utmärkelsen Årets Svenska Kvinna 2017.

Länk till Tandläkare utan gränsers hemsida.

Dela gärna!
  • 107
  •  
  •