Nu får vi kunder på remiss

Sponsrat samarbete

Linda Sandkvist och Annika Holtet
X-shape Fitness AB startades 2016 av Linda Sandkvist, vd, och Annika Holtet, operativ chef. Foto: Tobias Fischer

Xshape Fitness har tagit EMS-träning till den svenska marknaden. Träningsmetoden är enormt stor i övriga Europa men är ännu i sin linda i Skandinavien. Bolaget har nyligen börjat ta emot patienter på remiss och ser ett enormt intresse kring träningen som rehabiliteringsform. 

Året var 2015 och Linda Sandkvist hade fortfarande besvär av ett diskbråck som utvecklades hösten 2013. Ingenting hjälpte. Hon hade avverkat ett helt gäng sjukgymnaster och varit på otaliga läkarbesök men faktum kvarstod. Det blev inte bättre. Av en slump fick hon höra talas om EMS-träning. 

– Jag testade träningsmetoden och fick en aha-upplevelse. Samtidigt som jag byggde muskler så rehabiliterade jag ryggen. Helt plötsligt kom jag åt de djupa musklerna runt bålen som jag så väl behövde, säger Linda Sandkvist, vd och ägare Xshape Fitness AB och ägare Xshape Vasastan. 

Efter ett par sessioner bestämde hon sig –  det var dags att hoppa av karriären och starta en egen EMS-studio. 

– Jag är journalist och hade jobbat som det de senaste 15 åren, jag trivdes väldigt bra i min dåvarande roll som redaktionschef inom affärspressen, men jag kände att jag bara måste testa det här. Jag såg vilken enorm potential det fanns i EMS-träning.

Linda Sandkvist tog kontakt med en gammal kompis, Annika Holtet, som hon visste också hade drabbats av diskbråck och de testade träningen tillsammans. Annika Holtet var inte sen att hänga på. 

– Det kändes som precis rätt tillfälle att utöka kunskapen om EMS och sprida träningsmetoden till fler. När jag hörde talas om EMS-träning så tänkte jag först att det var för bra för att vara sant, men när jag upptäckte att det verkligen fungerade så fanns det inte mycket att fundera på, det var bara att byta bransch, säger Annika Holtet, operativ chef och ägare Xshape Fitness AB och ägare X-shape Vasastan. 

Tillsammans dammsög de marknaden efter den bästa EMS-utrustningen, med bäst utbildning och potential att slå i Sverige. De fastnade för den ungerska tillverkaren XBody.

– Ungrarna har väldigt duktiga ingenjörer och XBody är ett spännande företag som på väldigt kort tid lyckats spridas till 55 olika länder. De har ett Master Trainer Institute knutet till sig med duktiga lärare som certifierar alla våra EMS-instruktörer, berättar Linda Sandkvist. 

Xshape Fitness Vasastan öppnade i februari 2016. 

– Det var egentligen meningen att vi skulle öppna officiellt i mars, men nyfikenheten på träningen var så stor så våra första kunder tränade medan vi färdigställde lokalen, säger Annika Holtet. 

Och det blev en succé. Xshape Fitness har ett fullservicekoncept där kläder, handduk, duschartiklar och funktionsdryck ingår. Träningspasset tar endast 20 minuter och resultaten låter inte vänta på sig. 

– Vi byggde konceptet precis som vi själva hade velat ha det. Hos oss är alla VIP-kunder, de har sin bokade tid och de nyttjar den och ser och känner resultaten komma snabbare än med någon annan träning, säger Linda Sandkvist och fortsätter

– Att vi adderat fullservice som betyder att kunderna inte behöver ha med sig något när de tränar, att de slipper trängsel i fullsatta omklädningsrum och att de har sina egna inställningar i våra maskiner gör att de verkligen nyttjar sitt medlemskap. Hur många av oss har inte betalat för ett gym-medlemskap som vi aldrig nyttjar?

Studion i Vasastan blev snabbt väldigt populär och de båda kompanjonerna började fundera på hur de skulle hantera expansionen. 

– Vi bestämde oss för franchise. Det är ett väldigt bra sätt för oss att kunna behålla och kontrollera kvalitén i våra studios. Vi har stränga krav som varje franchisetagare behöver leva upp till och det säkrar vår ställning på marknaden. Vi äger generalagenturen för XBody i Sverige och ansvarar för att våra studios är certifierade enligt konstens alla regler. Xshape Fitness koncept är väl dokumenterat så att kunderna ska känna sig hemma oavsett vilken studio de besöker. 

Xshape Fitness första franchisetagare Kajsa Bäckström är leg. Naprapat och hon fastnade direkt för EMS-träningen. 

– Jag såg vad den gjorde med mig och vilka fantastiska resultat jag fick efter bara några träningar. Jag ser EMS-träningen som en form av en vidareutveckling av NMES. Skillnaden är att du stimulerar fler muskelgrupper samtidigt medan du gör aktiva funktionella övningar. 

Kajsa Bäckström
Kajsa Bäckström

Kajsa Bäckström började som kund hos Xshape Fitness, men ganska snart insåg hon att hon ville fortsätta arbeta med EMS-träning. 

– Jag certifierade mig och blev EMS-instruktör och sen startade jag Xshape Östermalm där jag i första hand erbjuder EMS-träning, men också naprapatbehandlingar. För de med smärtproblematik så har jag sett fantastiska resultat när jag kombinerar träningen med behandling, säger hon. 

– Ja, det är otroligt hur många fantastiska historier vi får ta del av dagligen. Både när det gäller ren träning och resultat men också när det handlar om kunder som har problem med rörelseapparaten, ryggsmärtor etc. De blir verkligen bättre när de tränar hos oss, säger Annika Holtet.

Nu går det även att få träningen på recept via FaR och det har redan börjat trilla in remisser till kedjan. 

– Det vore fantastiskt om träningen kunde bli subventionerad så att vi i framtiden skulle kunna hjälpa fler människor än vi gör i dag. Varje Xshape Fitness åtar sig att varje år ta sig an ett fall pro bono där vi har en kund som verkligen behöver träningen men som inte har råd med den. Vi ser att det finns ett enormt behov av detta. Ibland räcker inte traditionell sjukgymnastik till och då finns vi här, säger Linda Sandkvist och poängterar samtidigt:   

– Träningen passar för de allra flesta. Våra kunder finns i alla kategorier – alltifrån vältränade PT:s som behöver boosta sin styrka hos oss och personer som likt mig i mitt förra arbete har väldigt lite tid till träning –  till de som kommer hit och har svårt att överhuvudtaget röra sig. 

I X-shapes fullservicestudios kan man träna max två personer samtidigt. Träningskläder, handduk och duschartiklar ingår i medlemskapet. Foto: X-shape Fitness

Fakta EMS

• EMS står för elektrisk muskelstimulering.

• Med hjälp av elektriska impulser kan musklerna spännas upp till 18 gånger mer än vad kroppen själv kan åstadkomma under ett traditionellt träningspass.

• Upp till 90 procent av kroppens muskler aktiveras samtidigt med vår EMS-träning, därför räcker det med endast 20 minuter för att uppnå samma resultat som annars tar flera timmar att uppnå på ett traditionellt gym. 

• EMS kan användas som rehabilitering då de elektriska impulserna arbetar direkt med musklerna så att lederna slipper överbelastas. Då det också finns inbyggda elektroder längs ryggraden i våra träningsdräkter så går det att bygga muskler som man sällan kommer åt med traditionell styrketräning. Det gör att ryggproblem kan lindras. Även blodcirkulationen i muskler och bindväv ökar med EMS.

Fakta Xshape Fitness

Xshape Fitness AB ägs av Linda Sandkvist, vd, och Annika Holtet, operativ chef. De äger även Xshape Vasastan där de båda är operativa i verksamheten. Xshape Fitness är generalagentur för den ungerska EMS-utrustningstillverkaren XBody.

Dela gärna!
  • 1.4K
  • 152
  • 77