Undersköterskan Anna Lindkvist vill höja statusen på yrket: ”Vi måste våga vara stolta”

"Man måste våga förstå att det är häftigt att jobba tillsammans med människor"

Anna Lindkvist är undersköterska på Kärl-Thorax Intensiven och yrkesambassadör

”Vi måste våga vara stolta över att vi är undersköterskor.” Det är Anna Lindkvists budskap till sina kollegor. I 27 år har hon jobbat som undersköterska och aldrig hört talas om en konferens bara för sin yrkesgrupp – tills nu. På onsdag är hon en av föreläsarna på Hälso- och sjukvårdsdagen för undersköterskor på Conventum i Örebro.

Anna Lindkvist har arbetat som undersköterska i 27 år, ett yrkesval hon sällan ångrat under alla sina år inom yrket. Att hon gjorde sitt yrkesval är mycket tack vare hennes mamma och mormor. Som barn följde hon dessutom med sin mormor på jobbet, sin mormor som själv arbetade inom vården. Hennes upplevelser vid de tillfällena fick henne att välja bort två av de gymnasielinjer hon kommit in på, Natur och Sam, till förmån för Vårdlinjen.

-Min studietid på Vårdlinjen var bland de bästa två åren i mitt liv, säger Anna som till vardags arbetar på  Kärl-Thorax Intensiven och yrkesambassadör.

-Vi får inte förringa det vi gör. När jag hör någon säga; jag är ”bara” undersköterska regerar jag väldigt starkt, få andra yrkesgrupper är så bra på omvårdnad som undersköterskor. Om det är något vi är proffs på så är det att ge patienten glädje, hålla dem torra och trygga, fortsätter Anna med stark inlevelse.

Vad skulle du vilja säga till ungdomar som står inför ett vägval vad gäller val av yrkesliv?

Våga säga att du gör ett bra jobb

-Det så många karriärvägar inom undersköterskeyrket. Det är ett mycket brett yrke där man kan vårda allt från små barn till hundraåriga patienter. Väljer man sedan att utbilda sig till annat efter detta så får man en riktigt bra grund inför framtiden.

Man måste våga förstå att det är häftigt att jobba tillsammans med människor.

Man måste tänka att ”jag kommer också att bli sjuk, min mamma kommer också att bli sjuk”. För att vi ska få någon som tar hand om oss när vi blir sjuka eller äldre behöver vi få upp statusen på yrket. Undersköterska får absolut inte bli ett ”slaskyrke”, tvärtom, det är ett fantastiskt yrke där man får arbeta tillsammans med många yrkesgrupper, med de sjukaste, äldsta och många gånger svagaste människor och ge dem av all sin omvårdnadskunskap, människovärde och empati, säger Anna Lindkvist.

Nu ska du tala inför ett fullsatt Conventum i Örebro, med fler än 900 undersköterskor från hela landet. Vad är det för event?

-Eventet är en konferens som är unikt i sitt slag.

-Detta är något som startades förra året, av Mia Walther-Haponski, studierektor för korta medicin- och vårdutbildningar på Region Örebro län. Det är för att utbyta erfarenheter, knyta nya kontakter, skapa nya band, lära av varandra inom vår yrkeskår och det kan även bidra till att höja statusen på yrket, säger Anna.

-Vi har inte haft möjlighet till detta tidigare liksom andra yrkeskårer haft och äntligen är vi där. Detta är riktat till alla inom undersköterskeyrket. Intresset har varit så stort att i fick stänga anmälningen tre veckor innan utsatt tid eftersom Conventum inte kan servera mat till fler än 900 personer helt enkelt.

Det gör mig riktigt glad. Speciellt med tanke på att vi är Sveriges största yrkesgrupp  (SCB) och jag är otroligt stolt över att vara undersköterska, avslutar Anna.

Vi önskar Anna lycka till på scen och är säkra på att hon kommer att klara det galant. Med hennes härliga energi och positiva utstrålning kommer det inte att bli annat än succé.

Dela gärna!
  • 446
  •  
  •